Iskrice letošnje Klementine

24.04.2024 - 02.05.2024

Iskrice letošnje Klementine – festivala ustvarjalnost in kulture

 

Festival Klementina, ki pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Hiše mladih Ajdovščina poteka že vrsto let, je ime dobil po znamenitemu domačem lutkarju Milanu Klemenčiču, v svoji zgodbi in programu pa vsakoletno ponuja aktivnosti, ki so namenjene vsem generacijam. Spomnimo, da je Ajdovščina rojstni kraj slovenskega lutkarstva in sicer po zaslugi Milana Klemenčiča, ki je v svoji hiši v Šturjah 22. 12. 1910 uprizoril prvo lutkovno predstavo.

Festival Klementina je prvotno namenjen širjenju kulture in umetnosti med mlade pa tudi v širšo javnost. Letos smo s programom zasledovali še širši družbeni kontekst, saj smo umetnost in kulturo povezali tudi z načeli trajnostnosti in ekološke ozaveščenosti. Odvili so se številni kulturni dogodki, ki so skupno navdušili množico skoraj 800 obiskovalcev.  

Kaj je dogajalo v tednu 15.-20. 4.? 

Festival smo odprli z druženjem zaposlenih in prostovoljcev, ki delujejo v Hiši mladih, z namenom povezovanja, skupnega načrtovanja in snovanja novih idej. Pod mentorstvom Nevenke Žejn smo se najprej sprostili v urici čustvenega fitnesa, vihro idej pa smo zaključili z razrezom slavnostne torte, ki nam jo je prav za namen Festivala spekla Anja Renar, udeleženka programa PUM-O+.

Popoldan smo nadaljevali z okroglo mizo Šolstvo na razpotju, katere organizator je bil Zavod Beta. Dogodek je odprl prostor za konstruktivni dialog med različnimi deležniki in iskanje rešitev, ki vplivajo na mlade, tako v šolskem prostoru kot tudi na njihova življenja izven njega. Gostje dogodka so bili Andrej Rutar, ravnatelj SŠ Veno Pilon Ajdovščina, učiteljica Vida Trošt, zagovornica pisanja z roko, Jurij Bovcon iz podjetja ENOOP in dijakinja Ajda Stibilj. Na dogodku se je še dodatno izpostavilo dejstvo o vse močnejših stiskah učencev in dijakov, kot tudi o razvrednotenju učiteljskega poklica.

Torkov dopoldan je minil v znamenju dveh gledaliških predstav – ena v izvedbi dijakov SŠ Veno Pilon, smer predšolska vzgoja, druga pa v izvedbi udeležencev programa PUM-O+ in Šent Ajdovščina. Obe sta na duhovit in ustvarjalen način udeležencem prenesle pomembna sporočila o pomembnosti odnosov in čustev. Gostili smo tudi strokovni dogodek Medobčinskega društva prijatelje mladine Ajdovščina Naše mnenje šteje, kjer so imeli mladi priložnost izraziti svoje pobude, želje in interese. Dogodku so prisostvovali predstavniki lokalnih mladinskih organizacij, predstavniki občine, oddelka za družbene dejavnosti ter učenci iz lokalnih šol, ki so se s svojimi konstruktivnimi idejami izkazali za navdihujoče mlade aktiviste.  

V sredo in četrtek dopoldan smo prav tako gostili dijake ajdovske srednje šole, ki so v okviru svojega šolskega programa predšolske vzgoje za najmlajše obiskovalce pripravili še dve čudoviti avtorski gledališki predstavi. Njihovih gledaliških predstav se je skupno udeležilo skoraj 160 predšolskih otrok.

Razstave, stand-up, ustvarjalnost, predstave ... 

Sredin večer se je zaključil z literarno-glasbenim nastopom Katjuše in Nine Kosovel. Večer je minil v zelo prijetnem vzdušju v avli Hiše mladih. Obiskovalci so prisluhnili predstavitvi Katjušinih avtorskih del Najlepše misli in Najlepše pesmi, ki ju je predstavila v pogovoru z vodjo centra Tonjo Ferjančič. Za glasbeno doživetje je poskrbela Nina Kosovel.

V četrtkov popoldan smo vstopili z otvoritvijo skupinske fotografske razstave Profi fotografija, ki je pod mentorstvom študenta fotografije Nika Velikonje predstavila sedem mladih umetnikov, udeležencev skoraj trimesečnega tečaja fotografije. Razstava prikazuje trud in talent nadobudnih mladih fotografov, ki so iskali navdih in v objektiv fotoaparata ujeli najrazličnejše motive. Razstava je v naši Galeriji na voljo na ogled vse do 15. maja 2024, vabljeni. Od razstave do stand-up predstave, ki se je le tri ure kasneje dogodila na odru naše velike dvorane. Znana imena komikov, Sašo Stare, Marko Žerjal, Alen Borišek in Aljaž Poredoš, so polno dvorano obiskovalcev navdušili s svojim smislom za črni humor.

Konec tedna smo festival zavili v še posebej umetniške barve – petkovo popoldne so mladi preživeli skupaj s Karolino, striparko, ki na Instagramu ustvarja pod imenom KarolinaUmetnina. Dogodek je potekal v organizaciji Mladinskega sveta Ajdovščina, mladina se je preizkusila v vlogi ilustratorjev stripov. Zvečer pa smo se prepustili dobrodelnemu multivizijskemu nastopu v režiji domače umetnice Polone Ličen, ki zbrana sredstva poklanja ženskam v stiski. Kulturni večer je zadostil vsem navdušencem nad umetnostnim izražanjem – likovnim, plesnim, glasbenim, filmskim. Večer so ustvarjali številni umetniki, med njimi tudi Zofija, Jon in Oskar Ličen, Damjana Golavšek, Lado Jakša, Aja Franca, Ingrid Marc, Anja Kovšca Kosovel ter Oton Marc.  

Festival smo zaključili s koncertom ... 

Festival smo k zaključku pripeljali v soboto, z dopoldansko grafično delavnico za otroke in družine, ki jo je vodila pedagoginja kustosinja Tanja Cigoj iz Pilonove galerije Ajdovščina. Otroci so ustvarjali na temo narave in gozda. Zvečer pa je za višje decibele poskrbela domača glasbena zasedba Pelhan s koncertom, s katerim so predstavili svoj nov album Zgrabi me.

O art marketu

Zaradi napovedanega spremenljivega vremena in nizkih temperatur smo bili primorani prestaviti naš Art market, ki smo ga načrtovali na Lavričevem trgu v soboto dopoldan. Dogodek bi združil domače in tuje umetnike najrazličnejših umetniških zvrsti, mlajše generacije kot tudi mlade po duši. Z ustvarjalnimi delavnicami bi še dodatno podkrepili umetniško noto našega festivala, z organizacijo izmenjevalnice in z gostujočim Centrom uporabnih predmetov Muca CUPatarica pa smo želeli javnost ozaveščati o številnih možnostih ponovne uporabe in s tem zmanjšanja odpadkov. Dogodek bi bil tudi lepa priložnost zaključka umetniškega natečaja Jaz, ulični umetnik, ki poteka v okviru MDPM Ajdovščina.

Art market bomo izvedli predvidoma 15. junija 2024 – spremljajte naša socialna omrežja Facebook in Instagram za več informacij.

Zahvala 

Še zadnje besede tega prispevka pa namenjamo VSEM sodelujočim – lahko smo ponosni in veseli, da smo s skupnimi močmi pričarali nekaj tako lepega. Velika zahvala gre vsem, brez katerih zagotovo Festival Klementina ne bi bil tako uspešen, kot je bil. Hvala tudi prostovoljki Jerneji Samec, ki je uredila grafično podobo letošnjega Festivala.

Se vidimo zopet prihodnje leto!