Festival Klementina 2024

15.04.2024 - 20.04.2024

Tu je, težko pričakovani program letošnjega Festivala Klementina! 

Program sprotno dopolnjujemo, sledite nam tudi na socialnih omrežjih Facebook in Instagram, kjer objavljamo vse ažurne informacije. 

Ponedeljek, 15. 4., 17.00, Hiša mladih: Okrogla miza: Šolstvo na razpotju - Med kredo in tablo in online učenjem (organizator Zavod Beta)

Okrogla miza bo organizirana po metodi diskusijske kavarne, moderiral jo bo Timotej Lemut. K razpravi smo povabili goste: ravnatelja srednje šole Ajdovščina Andreja Rutarja, dolgoletno učiteljico na osnovni šoli Draga Bajca Vipava Vido Trošt, nekdanje dijake in predstavnike gospodarstva, ki bodo podali svoja izhodišča, na podlagi katerih bomo v nadaljevanju oblikovali splošno debato. Namen dogodka je opozoriti na vprašanja digitalizacije šolstva, ki vplivajo na celoten učni proces, ob enem pa tudi na druge aspekte življenja mladih. Do šolstva imajo velika pričakovanja gospodarstveniki, lokalna skupnost in drugi deležniki, odpreti pa želimo prostor, kjer bomo lahko mladi, predvsem dijaki lokalnih srednjih šol ter študentje, svoji skupnosti sporočili, kako doživljamo šolanje in kje so priložnosti za izboljšave, zlasti na področju digitalizacije.

Na dogodek ste vabljeni tako mladi, kakor tudi pedagoški delavci in starši, saj odgovore na tako pomembne izzive lahko poiščemo le skupaj!

__olstvo_na_razpotju.png

Vabljeni tudi, da pred udeležbo na dogodku rešite anketo, ki nam bo pomagala pri oblikovanju ključnih izhodišč za pogovore! 

OBVEZNA PRIJAVA NA: https://garazawajdusna.si/dogodki/

 

Gledališke predstave za predšolske otroke v izvedbi dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina 

BOBER IN NJEGOV STRAH, 16. 4., 10.00, Hiša mladih

Vsakdo izmed nas se srečuje s svojimi strahovi. A če se z njimi soočimo, pogosto ugotovimo, da je strah »znotraj votel, zunaj pa ga nič ni.« Dijaki 3. č razreda vam bodo predstavili zgodbico o bobru, ki je med igro izgubil svoj zob. Ker se je močno bal prvega obiska pri zobozdravniku, so mu na pomoč priskočili gozdni prijatelji. Opogumili so ga s svojimi izkušnjami in ga pospremili k zobozdravniku. Je bober uspel premagati svoj strah? Pridite in poglejte!

DRUGAČNOST JE LEPA, 17. 4., 10.00, Hiša mladih

Je drugačnost skrita čarobnost življena?

Potopite se v čarobno zgodbo treh muc – Pokice, Zvončice in Marjetice, ki sprva zavračajo drugačnost, a sčasoma odkrijejo, da je lepota drugačnosti osupljiva. Pridružite se na njihovem čarobnem potovanju in spoznajte, kako se v svetu muc lahko naučimo sprejemati in ceniti raznolikost.

GOZDNI PRIJATELJI, 18. 4., 10.00, Hiša mladih

Se vam je že kdaj zgodilo, da so vas prijatelji izločili iz igre? In to samo zato, ker ste bili drugačni? Prav to se zgodi ježku v igrici Gozdni prijatelji, ki so jo za vas pripravili dijaki 3.e Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Ježka gozdni prijatelji zaradi nevarnih bodic izločijo iz igre, zato ostane sam in žalosten. Zajček se odloči, da mu bo pomagal pri vrnitvi med prijatelje. Kakšno rešitev je našel zajček? Ali bodo prijatelji ježka res sprejeli medse?

 

Torek, 16. 4., 11.00, Hiša mladih: Gledališka predstava za vse generacije Gašper reši vse v izvedbi PUM-O+

 

Torek, 16. 4., 10.00, Hiša mladih: TUDI NAŠE MNENJE ŠTEJE!

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina sodeluje pri projektu z naslovom Tudi naše mnenje šteje, v katerem spodbuja sodelovanje učencev in dijakov starih med 13 in 17 let pri aktivnem participiranju v lokalni družbi. S projektom si želimo pri mladih spodbuditi zavedanje njihove vloge in pomembnosti v,lokalni politiki. Naš glavni namen je prizadevanje za aktivno vključevanje mladih v odločanje o zadevah, ki vplivajo na njihovo življenje in prihodnost.  Mladi bodo lahko v obliki krajšega video prispevka izrazili svoje mnenje, želje ter pričakovanja o prihodnosti življenja in dela v lokalni občini. Na ta način bomo spodbudili samostojnost, samoiniciativnost ter kreativnost učencev in dijakov, ki bodo pri izvedbi svobodni, vezani le na izbrano temo, in sicer opozoriti na vprašanja, ki so zanje pomembna, kot na primer: okolje in podnebne spremembe, digitalna preobrazba, duševno zdravje, vključevanje in raznolikost ter udeležba v demokratičnem življenju.

Zaključni dogodek, na katerem bo premierno predstavljen video prispevek mladih učencev in dijakov ter možnost širše razprave, bo organiziran 16. aprila 2024 ob 10h v prostorih Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina.

Povabljeni bodo tako mladi sodelujoči kot predstavniki občine Ajdovščina ter predstavniki mladinskih organizacij.

 

Sreda, 17. 4, 19.00, Hiša mladih: Literarno-glasbeni večer: Ulica lepih misli 

Vabimo vas na literarno-glasbeni večer, 17. aprila, ob 19. uri, v avlo Hiše mladih, kjer bomo gostili Katjušo Kosovel iz Ulice lepih misli ter njeno hči Nino Kosovel, ki bo poskrbela za lepo glasbeno spremljavo večera. 

ulica_lepih_misli.jpg

Četrtek, 18.00, Galerija Hiše mladih: Otvoritev fotografske razstave Profi fotografija

Tečaj fotografije »Profi fotografija« je dvomesečni tečaj za mlade navdušence fotografije, ki je potekal pod streho Hiše mladih in pod mentorstvom mladega fotografa Nika Velikonje.

Na delavnicah so se mladi naučili osnovnih tehnik digitalne in analogne fotografije.

Začeli smo z osnovami fotoaparata, naučili smo se kaj je zaslonka, zaklop in ISO. Nadaljevali smo z osnovnimi kompozicijami, kjer so se dijaki naučili opazovati svojo okolico in jo zajeli skozi njihov objektiv. Naučili so se tudi osnov fotografiranja v studiju. S prenosnimi bliskavicami so mladi fotografi zajeli studijski portret. Ko je bilo digitalne fotografije preveč, so se dijaki preizkusili še v analogni fotografiji. Na delavnici je vsak imel priložnost posneti instant fotografije Polaroidne kamere. Ker se fotografije ne konča samo z pritiskom na sprožilec, so se dijaki naučili tudi dela v digitalni temnici.

Po končanih obdelavah fotografij bodo mladi skupaj z mentorjem pripravili skupinsko fotografsko razstavo, katere otvoritev bo v četrtek, 18. aprila, ob 18. uri v galeriji Hiše mladih.

Vabljeni k ogledu! 

Četrtek, 20.00, Hiša mladih: Stand up večer - Črni humor

Ste za črno? 
V Ajdovščino namreč 18. 4. prihajajo štirje specialisti za norčevanje iz najbolj neprimernih tematik sploh, Sašo Stare, Marko Žerjal, Alen Borišek in Aljaž Poredoš!

Če ste tip človeka, ki ga politično nekorektne šale brez filtra nasmejejo, potem bo to definitivno večer za vas!

Pravijo, da je smeh pol zdravja, razen če se smeješ našim foram - potem si že na pol bolan. Primerno za gledalce 16+. 

Vstop je prost.

ajdov____ina.jpg

 

Petek, 19. 4., 17.00, Hiša mladih: Stripovska delavnica s KarolinaUmetnina (organizator Mladinski svet Ajdovščina)

Vabljeni na stripovsko delavnico, ki jo bo vodila Karolina Marušič, mlada umetnica, avtorica knjižnega prvenca “Ma kej? Neč, ki na Facebooku in Instagramu ustvarja pod imenom @karolinaumetnina. Njena dela so polna humorja, avtobiografskih elementov in družbene kritike.

Spoznali boste, kako ustvariti svoj strip od ideje do končnega izdelka, in ustvarili svoj lastni strip pod mentorstvom izkušene ustvarjalke. Pridruži se nam in ne zamudi priložnosti za izražanje svoje kreativnosti, poglede na svet ter raziskovanje čarobnega sveta stripovske umetnosti! 

Delavnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno, zato je za udeležbo na delavnici je potrebna prijava. Neprijavljeni se delavnice ne bodo morali udeležiti!

Prijavnica: https://forms.gle/GYsg6ZL2NRPztN8NA 

Predhodno znanje ni potrebno ;)

Petek, 19. 4., 20.00, Hiša mladih: Dobrodelni multivizijski performans z Lono Verlich: Modra ženska v mestu sonca

Vabljeni na svojevrsten dobrodelni multivizijski umetniški večer z uspešno slikarko Lono Verlich!

Krstna uprizoritev je bila oktobra 2021 izvedena v sejni sobi vinske kleti Guerila na Planini pri Ajdovščini, druga pa v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini konec novembra 2021. Ponovna uprizoritev v Ajdovščini je bila aprila 2022, ter junija 2022 v Piranu.

Predstava je zasnovna tako, da omogoča izvedbo na gledaliških odrih, kot tudi v raznih manjših dvoranah, avlah, večnamenskih prostorih in omogoča interakcijo s povabljenimi. Po končanem kulturnem programu si lahko obiskovalci od blizu ogledajo umetniška dela, spoznajo avtorico in se z njo pogovarjajo.

 

Predstava v 45-ih minutah skozi različna izrazna sredstva občinstvu prenese glavno sporočilo umetnice in ponudi svojevrstno kulturno doživetje skozi likovno umetnost, glasbo, poezijo, izrazni ples, projekcijo in avtorski kratki film.

Vsa omenjena izrazna sredstva pa podpirajo osrednje sporočilo ''Modra ženska Rdeče srce''.

Modra ženska se je rodila tik preden nas je presenetila novica o novem virusu. Razcvetela pa se je sredi kaotičnega obdobja koronskih karanten, ko sem imela dovolj časa za razmišljenje in opazovanje sveta okoli sebe. In ta svet nam je v zadnjem času razgalil mnogo obrazov.       (Lona Verlich)

Dogodek ima tudi pozitivno družbeno kritično noto, saj umetnica obravnava trenutno stanje družbe in se na koncu do tega opredeli s svojim pozitivno naravnanim sporočilom.

Vabljeni na ogled multivizijskega performansa Modra ženska v mestu sonca, v petek, 19. aprila, ob 20. uri, v veliko dvorano Hiše mladih v Ajdovščini.

Vstop je prost.

409001958_10229669509229663_1267778450505682679_n.jpg

Sobota, 20. 4., 9.00-12.00, Lavričev trg Ajdovščina: Art market in bolšji sejem 

Festival zaključujemo s postavitvijo art marketa v samem središču Ajdovščine. Na Lavričevem trgu se bodo v dopoldanskem času združili lokalni in drugi umetniki, ki se bodo predstavili s svojimi avtorskimi deli. Umetnosti se bodo pridružili tudi elementi ponovne uporabe, predstavili se bosta dve izmenjevalnici oblačil, modnih dodatkov, nakita, knjig ter družabnih iger. Izmenjevalnici bosta delovali po principu prinesi-odnesi; tj. toliko kosov kot prineseš, toliko jih lahko odneseš. Letošnja novost naše izmenjevalnice so družabne igre - verjamemo, da se v vsakem gospodinjstvu najdejo družabne igre, ki so jih otroci že prerastli ali se jih naveličali, pa so v dobrem stanju za nadaljšnjo uporabo. Take igre naša izmenjevalnica z veseljem posvoji!

Spremljaje bo na art marketu potekal tudi manjši kulturni program, ustvarjalne delavnice, nastopi mladih ter zaključek umetniškega natečaja JAZ, ULIČNI UMETNIK, ki poteka pod okriljem Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina. 

Lepo vabljeni!

art_market___Instagram_Post_.png

Sobota, 20. 4., 9.00, Hiša mladih: Ustvarjalna delavnica za otroke in družine: grafična delavnica globokega tiska Čudežni gozd (organizator Pilonova galerija Ajdovščina)

Čudežni gozd, ustvarjalnica za otroke in družine

Tudi letos zaradi za javnost zaprte Pilonove galerije sodelujemo na festivalu Klementina v Hiši mladih. V njenih prostorih bomo izvedli grafično delavnico globokega tiska Čudežni gozd, namenjeno otrokom in družinam. V soboto, 20. aprila 2024 bomo med 9. in 11. uro ustvarjalni – toplo vabljeni! Ustvarjalnico bo vodila bo Tanja Cigoj, kustosinja pedagoginja, pridružil pa se nam bo tudi radovedni Mišek Venč.

Število mest na delavnici je omejeno. Prijave zbiramo v Pilonovi galeriji do srede, 17. aprila 2024, na pilonova.galerija@siol.net ali po telefonu +386 (0)5 368 91 77.

Sobota, 20. 4., 20.00, Hiša mladih: Koncert PELHAN - release 2. albuma Zgrabi me

Leta 2013 je Aleš Pelhan ustanovil skupino Pelhan in izdal prvo ploščo »V neznano«. Album je bil med poslušalci izjemno dobro sprejet in je skupini odprl vrata na koncertne odre, ki si jih je delila tudi z največjimi imeni v svetu rocka, kot so Uriah Heep.
Po izidu prve plošče in nekaj kadrovskih spremembah, med katerimi sta se skupini kot basist in bobnar pridružila Matej Likar oziroma Simon Mislej, se je nabralo veliko novega materiala, kar je privedlo do izdaje novih singlov in snemanja novega albuma. Premiera novega albuma je velik dogodek, ki ga je treba primerno proslaviti.

Skupina Pelhan bo zato v soboto, 20. aprila 2024, vrata ob 20:00 v Hiši mladih v Ajdovščini premierno v celoti predstavila novi album »Zgrabi me«, na katerem ne bodo manjkali že izdani singli Prvi ples, Narava kaže zobe, Za naju dva, Zgrabi me, Na dnu flaše in Ne grem domov. Poleg novih pesmi bo skupina seveda zaigrala tudi najbolj udarne skladbe s prvega albuma. Pridružite se jim in delite ta glasbeni trenutek ter ustvarite spomine, ki jih boste nosili še dolgo s seboj.

Dobro mero glasbe in zabave bo pred koncertom in po njem zagotovil DJ RIKI, poskrbljeno pa bo tudi za pijačo.

Na koncertu bo mogoče kupiti tudi novi album »Zgrabi me« v fizični obliki in majice skupine v vseh velikostih.  

PELHAN_zgrabi-me_plakat_700x1000.jpg  

 

Več o programu na info@mc-hisamladih.si ter socialnih omrežjih Instagram in Facebook.   

PLAKAT.png