RAZSTAVA: MiGaJ iN RaZiSkUj

17.01.2023 - 10.02.2023 / 16:30

RAZSTAVA:    MiGaJ iN RaZiSkUj

Otroci iz Rumenih in Oranžnih metuljev Otroškega vrtca Ajdovščina so v sklopu projekta Turizem in vrtec, na temo: Športna doživetja bogatijo mladinski turizem, na aktiven in s športom prepleten način odkrivali znamenitosti svojega kraja. Za začetek raziskovanja so se z avtobusom odpeljali v Vipavo in si ogledali mesto bogato s kulturno in naravno dediščino. Poleg deltastega izvira reke Vipave, trga s kipi putov, stare preše, Lanthierijevega dvorca so se povzpeli še na Stari grad. Veselje do raziskovanja so otroci izrazili tudi ob odkrivanju zgodovinskih in naravnih značilnosti domačega mesta, Ajdovščine. Nova spoznanja ob opazovanju rimskega obzidja Castra, ogled stolpov in toplic na mestnem trgu ter turistično informacijske točke s poučnim in zelo nazornim zemljevidom Vipavske doline so postale glavne teme njihovih pogovorov.

V dejavnosti projekta so vključili tudi na državni ravni priznane domače športnike. Udeležili so se kolesarske dogodivščine »Martinova fura 2022« v organizaciji državnega prvaka v kolesarstvu, Kristijana Korena. V vrtcu jih je obiskala tekačica Petra Tratnik, ki je otroke najprej seznanila s tekom, kakšno opremo potrebuje in kako potekajo velika tekmovanja, nato pa so skupaj z njo odtekli krog na stadionu pred OŠ Šturje in prejeli medalje za sodelovanje. Poleg teh dveh športnikov so se ob deseti obletnici delovanja ženskega nogometa na Ajdovskem povezali še z nogometnim trenerjem. Luka Kompara je za otroke pripravil zelo igriv in sproščen način usvajanja spretnosti z žogo. Celotno srečanje in gibalne aktivnosti je otrokom predstavil skozi domišljijski svet, igre Ledenega kraljestva ter tako pri otrocih spodbujal in razvijal vse gibalne sposobnosti.

Z raznolikimi dejavnostmi, povezanimi tako s športom kot turističnimi značilnostmi so otrokom obogatili njihov svet spoznanj in izkušenj. Vsa doživetja so izrazili tudi v umetniškem jeziku in nastala so različna likovna dela, ki jih bodo v povezavi s fotozgodbo projektnih aktivnosti razstavili v galeriji Hiša mladih Ajdovščina.

Otvoritev razstave z javnim nastopom otrok bo v torek, 17. 1. 2023 ob 16.30.

Razstava bo na ogled do 10. 2. 2023.

Lepo vabljeni.