ZGODBE ZDRAVILKE v izvedbi RENATE LAPANJA in NIKE SOLCE

31.03.2022 / 20:00

Projekt Zgodbe zdravilke je performativni sklop petih ljudskih pripovedi v glasbi in besedi. Renata Lapanja je projekt zasnovala vsebinsko in iz zakladnice pripovednega izročila izbrala šop petih pravljic iz celega sveta, medtem ko je Nika Solce pripovedim dodala glasbeno noto. V performansu se Renatino pripovedovanje in Nikino muziciranje združuje v enotno umetniško pripoved, namenjeno predvsem odrasli publiki.

Zdravilke so tiste iskrice v izbranih pravljicah, ki povedane skupaj z glasbeno podporo odprejo prostor magičnemu. Pravljica komunicira z nami v brezčasni in izvenprostorski dimenziji, zato se s svojo magičnostjo pojavi tukaj in zdaj ter zazveni z vsakdanjostjo slehernega poslušalca. Naj gre za starodavno žensko modrost, za principe vilinskega sveta, ki je nam ljudem nedoumljiv, za izvor vsega človeškega ali za prebrisanost ženske, ki ve, kaj hoče – ni nam težko prepoznati domačnosti pravljičnih vsebin, pa četudi so doma iz drugega konca sveta. Pravljica povezuje in udomačuje, predstavljena performativno pa lažje komunicira s poslušalcem svoj simboličen in zdravilni potencial.

 

Zgodbe v projektu:

Tri vretena: nemška ljudska zgodba;

Dobra misel: tajska ljudska zgodba;

Medved mlade lune: japonska ljudska zgodba;

Sanjeprejca: škotska ljudska pravljica;

Modra vrtnica: kitajska ljudska pravljica.

 

Dolžina performansa: 60 min.

 

Vstop prost.

 

Lepo vabljeni.

 

Renata Lapanja (r. 1983, Šempeter pri Gorici, Slovenija) je pripovedovalka in harmonikarka. Pravljice je začela raziskovati med študijem na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, kjer je na temo psihoanalitične interpretacije pravljic tudi diplomirala. Svoje teoretično znanje je kasneje podprla z izkustvom preko performativnega pripovedovanje zgodb.

Kot harmonikarka nenehno odkriva različne razsežnosti glasbenega raziskovanja. Bila je članica več glasbenih zasedb, že v letih 2001–2003 je igrala v skupini Migowc. Je ustanovna članica priznanega dua Bakalina in skupine Bakalina Velika (www.bakalina.si), kjer igra vse od leta 2009. Zasedbi sta izdali pet CD albumov, imeli preko 300 koncertov v Sloveniji in tujini ter sodelovali z več kot 30-imi glasbenimi izvajalci. Med letoma 2012 in 2017 je bila tudi članica nagrajenega italijansko-slovenskega harmonikaškega orkestra Accordion Group 4-8-8-16, ki je deloval pod vodstvom maestra Alessandra Ipavca.

Lapanja kreativno raziskuje raznolike interpretacije znotraj pripovedništva. V svoje delo inovativno vključuje harmoniko in tako združuje pripovedovanje z glasbo. Od leta 2009 se je udeležila mnogih delavnic in seminarjev vodilnih slovenskih pripovedovalk (Anja Štefan, Špela Frlic, Ana Duša). V letu 2012 se je izobraževala v Šoli pripovedovanja pri Pripovedovalskem varieteju, ki so jo vodili mentorji iz Slovenije in tujine, v letu 2020 pa se je izobraževala pri znani pripovedovalki židovske tradicije, Shonaleigh Cumbers. Od leta 2012 je v Tolminu organizirala vsakoletne pripovedovalske dogodke, ki so bili deležni tako lokalne kot širše regijske pozornosti. Skozi organizacijo teh dogodkov je vzpostavila tudi sodelovanje z zamejskimi Slovenci v Italiji. Vse od leta 2013 je v regijskih knjižnicah vodila ure pravljic, s pripovednimi nastopi je obiskala tudi več osnovnih šol in vrtcev. Leta 2019 je v sodelovanju s skladateljem in trobentačem Andreo Pandolfo ustvarila pripovedovalsko-glasbeni projekt Zgodbe o smrti in ljubezni (https://vimeo.com/461330707/323f4fef9c), s katerim sta gostovala na številnih prizoriščih in radijih. V zadnjem obdobju jo zanima predvsem pripovedovanje zgodb za odrasle, tekom vseh let performativnega udejstvovanja pa intenzivno raziskuje terapevtski potencial pravljic ter pripovedovanja samega.

 

 

Nika Solce je vsestranska umetnica, lutkarica in pevka, ki svojo glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom. Že od rane mladosti nastopa z glasbeniki z vseh koncev sveta in išče nove priložnosti za izražanje tako znotraj divjih balkanskih ritmov kot indijskih duhovnih pesmi. S pomočjo izrednega smisla za lastne melodije, ki jih združuje z glasbo iz drugih delov sveta, njene interpretacije ne vodijo le na popotovanje znotraj in zunaj nas, temveč so tudi nadvse izvirne.
Glasba, ki jo izvaja z različnimi glasbeniki in mednarodnimi zasedbami, je preplet ljudskega izročila, avtorske glasbe in uglasbitev poezije Franceta Prešerna, Ferija Lainščka, Srečka Kosovela, Alme Karlin ter drugih slovenskih poetov. Njena interpretacija poslušalca povabi v samosvoje svetove pesnikov, ki skozi uglasbitve zažarijo v povsem novi luči.  

Nika je tudi lutkarica.  Že s šestimi leti je začela nastopati v družinskem lutkovnem gledališču "Papilu" in s staršema  gostovala po lutkovnih festivalih širom Evrope. Sodelovala je v različnih lutkovnih skupinah, zadnja leta pa svoje lutkovne predstave izvaja samostojno. V njih združuje svoja dva svetova, lutkovnega in glasbenega.