FESTIVAL KLEMENTINA 2022

29.03.2022 - 02.04.2022 / 14:00

V AJDOVŠČINI BO MED 29. MARCEM IN 2. APRILOM POTEKAL FESTIVAL KLEMENTINA 2022

Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina, v sodelovanju s Pilonovo galerijo Ajdovščina ter društvi in organizacijami v Hiši mladih, soustvarja festival Klementina 2022 namenjen ustvarjalnosti.

 

Festival Klementina je ime dobil po znamenitemu domačem lutkarju Milanu Klemenčiču, v svoji zgodbi in programu ponuja aktivnosti, ki so namenjene tako najmlajšim kot tudi ostalim generacijam.

Velja spomniti, da je Ajdovščina rojstni kraj slovenskega lutkarstva in sicer po zaslugi Milana Klemenčiča, ki je v svoji hiši v Šturjah 22. decembra 1910 uprizoril prvo lutkovno predstavo.

Klemenčič se je sicer rodil v Solkanu (leta 1875), a ga je pa pot zanesla v Ajdovščino, kjer je dobil službo sodnega kanclista (1903). Z družino je živel v Šturjah, v prostem času pa se je posvečal slikarstvu, fotografiji in lutkarstvu.

Z velikim občutkom za dokumentarnost je Klemenčič posnel tudi številne fotografije, pomembne za preteklost naših krajev, najbolj pomembno pa je nedvomno njegovo lutkarsko delovanje. Značilno je, da Klemenčič za svoje lutke ni zgolj izdelal osnutkov, ampak je lutke sam izdeloval (hrani jih Lutkovno gledališče v Ljubljani), prav tako tudi kostume in scene. Klemenčič se je v repertoarju lutkovnih iger naslanjal predvsem na tuja dela, medtem ko so domači avtorji, čeprav jih je prosil za izvirna slovenska besedila, slabše zastopani. Tako je za prvo predstavo v Šturjah izbral Mrtveca v rdečem plašču, tipičen primer italijanske commedie dell' arte.

Po vojni se je naselil najprej v Domžalah, nato v Ljubljani, kjer se je popolnoma predal lutkarstvu in med drugim vodil Slovensko lutkovno gledališče. Leta 1930 so ga na ustanovnem kongresu jugoslovanske lutkarske zveze izvolili za častnega predsednika. Na prvo lutkovno predstavo pri nas spominja bronasto obeležje na hiši v Šturjah (Slomškova 30) domače kiparke Anje Kranjc, na prvega lutkarja pa ulica Milana Klemenčiča (soseska Kresnice). Že peto leto zapored pa ima Ajdovščina tudi Festival Klementina, ki tako nadaljuje ustvarjalni duh umetnika.

 

V tednu med 29. marcem in 2. aprilom 2022 bo festival Klementina v mestu Ajdovščina ponujal kulturo in umetnost skozi več dogodkov na katerih se boste lahko prepustili tudi lasnemu ustvarjanju.

 

PROGRAM FESTIVALA KLEMENTINA 2022:

 

Torek, 29. marec

14.00

Otvoritev festivala s kulturnim programom in druženjem: Posadimo seme kulture

18.00

Spletna delavnica Društva Asociacija in Mladinskega sveta Ajdovščina: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi

19.00

Koncert Hiše kulture Celje, Projekt 212: Zmenek s slovenskimi skladatelji

 

Sreda, 30. marec

10.30

Projektno učenje mlajših odraslih PUM-O: Lutke, ki odganjajo skrbi

16.00

Lutkovna predstava Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina: Pestrna -odlomek lutkovne predstave Franceta Bevka z lutkovno delavnico

18.00

Otvoritev razstave društva Norma 7 v galeriji Hiša mladih: SHEMA ČASA I.

 

Četrtek, 31. marec

16.00

Lutkovna delavnica Medobčinskega društva prijateljev mladine: Lutkavnica

18.00

Otvoritev razstave ob deseti obletnici Hiše mladih: Skupinska slika 2

20.00

Performativni sklop ljudskih pripovedi v izvedbi Renate Lapanja in Nike Solce: Zgodbe zdravilke

 

Petek, 1. april

17.00

Delavnica z Iris Plešnar: Glina

21.00

Stand up: SANI MOŽE in MATIC KOKOŠAR

 

Sobota, 2. april

10.00

Izmenjevalnica oblačil: Lahkotno v pomlad

15. 00 pred Pilonovo galerijo Ajdovščina

FESTIVAL KLEMENTINA V PILONOVI GALERIJI: SLIKARIJE V PARKU za otroke in družine

21.00

KONCERT: TIME KEEPER in SUPERHUMAN GOATS

 

*Mladinski kulturni  center Hiša mladih Ajdovščina  v okviru festivala Klementina 2022 razpisuje vseslovenski ustvarjalni natečaj z naslovom ''Moj smeh'', več na: www.mc-hisamladih.si

 

Delavnice in dogodki bodo potekali v prostorih MKC Hiša mladih in Pilonovi galeriji Ajdovščina. Delavnice in dogodki so brezplačni. Predhodne prijave na posamezno delavnico vsaj dan prej na info@mc-hisamladih.si ali 041 945 392 oz. 05 368 93 83 oziroma na pilonova.galerija@siol.net, 05/368 91 77.

Vljudno vabljeni.