Srečanje lutkovnih skupin – Pantalonov festival

13.04.2013 - 19.04.2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnovna šola Šturje Ajdovščina in Mladinski center in hotel Ajdovščina, Hiša mladih prirejata Pantalonov festival, srečanje osnovnošolskih lutkarjev.

Celozaslonski_zajem_28.3.2013_154634.jpg

 

Uspešno zaključen Pantalonov festival – srečanje osnovnošolskih lutkarjev

 

V Palah se je v sredo, 10. aprila 2013, odvijal prvi del letošnjega Pantalonovega festivala.

Nastopili so učenci lutkovno-dramskega krožka OŠ Šturje Ajdovščina, ki so pod vodstvom mentoric gospe Petre Rodman in Silvane Mislej odlično odigrali predstavo Sovji grad. Z marionetami so nastopili na sceni, za katero je poskrbel pedagog gospod Bojan Bole. Gašperček Larifari je presrečen, ko mu Sovec ponudi, da mu izpolni vsako željo. Toda sreča je kratkotrajna, želje se izpolnjujejo, dokler Gašperček ne izpuli zadnjega peresa. Še dobro, da ga čaka Marjetka … Marionete so oživele v rokah učencev in gledalci so uživali v zgodbi s srečnim koncem.

Predstavili so se tudi učenci OŠ Dobravlje, Podružnična šola Vipavski Križ. Učenke, ki sodelujejo v lutkovni skupini Palčki, so uprizorile zgodbo Zrcalce. Le čigava je slika, ki jo živali opazujejo v ogledalu? Zajčkova, veveričina ali medvedova? Gledalce so mlade lutkarice in glasbenice navdušile z ročnimi lutkami in imenitno sceno. Vse so učenci izdelali sami. Pri delu jih je vodila gospa Mateja Slokar.

Kot tretja skupina se je predstavil lutkovno-dramski krožek z OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Nastopili so s predstavo Strašno, špasno in pošastno. Je mogoče prestrašiti fanta, ki se ničesar ne boji? Kdo naj pošasti pomaga, da bo bolj strašna? Pošast raste in raste … se bo fant prestrašil? Gledalci so uživali v opazovanju pošasti, ki so se »sprehajale« po odru, in se spraševali, le kako lahko pošast tako hitro zraste. Učence sta pri delu spremljali in spodbujali mentorici gospe Keti Bratina in Anuša Blažko.

V petek, 12. aprila 2013, se je nadaljevalo in zaključilo letošnje srečanje lutkarjev osnovnošolcev. V malo manj polni dvorani kot v sredo, ker zaradi dežja niso mogli priti otroci iz vrtca, sta nastopili dve skupini.

Lutkovno-dramski krožek OŠ Šturje Ajdovščina, ki ga vodita mentorici Suzana Gorup in Renata Lemut, je odigral predstavo Fižolina. Nastopili so učenci 1. in 2. razreda z zgodbico o pokvarjeni konzervi, ki v pravih rokah lahko postane najlepše darilo. Zajček Leopold, ki se je sprva ustrašil, da bo praznovanje njegovega rojstnega dne pokvarjeno, je bil zelo vesel, ker mu je darilo izročila najboljša prijateljica. Učenci so nastopili samozavestno in prepričali obiskovalce.

Z drugo predstavo Iskanje pomladi so navdušili učenci OŠ Dobravlje, Podružnična šola Črniče. Petošolci so za predstavo sami napisali besedilo, sami izdelali lutke in sceno in zaigrali zgodbo, primerno za letošnje leto. Hudobna čarovnica je namreč gozd začarala tako, da pomlad ne more priti vanj. Živali so žalostne, iščejo pomlad in s pomočjo dobre vile jim uspe, da premagajo čarovnico in preženejo škrate – njene pomagače. Mladi lutkarji so se pod vodstvom mentorice gospe Tjaše Vidmar Kenda imenitno odrezali! Nastopili so izjemno prepričljivo in uspeli nagovoriti mlade gledalce, da so jim pomagali pri iskanju pomladi.

Čestitke vsem nastopajočim na letošnjem festivalu!