Postani EVS prostovoljec

04.02.2015 - 30.04.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina vabi vse mlade, da se pridružijo Evropski prostovljni službi in si tako pridobijo neprecenljive izkušnje dela in življenja v tuji državi. Ker ima MC Hiša mladih tudi status pošiljajoče organizacije, se lahko kdorkoli obrne na nas in tako postane član EVS službe. Marsikdo se je v zadnjem času spoznal z Violeto Juste Diaz, ki je kot EVS prostovoljka delovala v MC Hiša mladih med avgustom 2011 in julijem 2012. Na podoben način pa lahko tudi vi odidete na delo in življenje v tujino.

Vse, ki vas to morda zanima vabimo, da se oglasite v naših prostorih, kjer vas bomo postregli z vsemi informacijami, ki jih potrebujete za odločitev. Še prej pa si lahko v spodnjih vrsticah preberete več o EVS programu.

EVS je ena od akcij programa Mladi v akciji, katerega namen je omogočati mladim dodatno neformalno izobraževanje in življensko izkušnjo v mednarodnem okolju. Program vzpodbuja mlade, da postanejo družbeno aktivni in s tem pripomorejo k razvoju svoje skupnosti. Program podpira in omogoča razvoj novih povezav in partnerstev na celotnem evropskem prostoru. EVS projekti lahko potekajo v vseh programskih državah.

EVS je namenjen mladim od 18 (prostovoljci so lahko v nekaterih projektih tudi mlajši) do vključno 30 let. Področja na katerih potekajo projekti so okoljevarstvo, umetnost, kultura, aktivnosti z otroki, aktivnosti z mladimi, aktivnosti z ostarelimi, aktivnosti z ljudmi s posebnimi potrebami, športne aktivnosti in druge družbeno koristne dejavnosti.

Velik del EVS predstavlja tudi lastni projekt prostovoljca, za katerega dobi idejo med prebivanjem in delom v novi skupnosti. Ponavadi projekti EVS potekajo v različnih mladinskih organizacijah in mladinskih centrih.

Projekti EVS so vedno plod sodelovanja med prostovoljcem, pošiljajočo ter gostiteljsko organizacijo. Obe organizaciji imata nalogo prostovoljcu pomagati in poskrbeti za nemoten potek programa.

Pošiljajoča organizacija pred odhodom poskrbi za celotno pripravo prostovoljca, vključno s prevozom in zavarovanjem. Med potekom projekta je njena naloga vzdrževati s prostovoljcem stik, po njegovi vrnitvi domov pa mu pomagati pri uresničevanju novih idej, ki jih je pridobil med trajanjem EVS projekta.

Naloga gostiteljske organizacije je, da prostovoljcu omogoči prostor za delo, možnosti za neformalno učenje in dovolj priložnosti, da sam lahko uresničuje svoje ideje in uporablja svoje znanje in izkušnje. Organizacija mora poskrbeti za ustrezne bivalne pogoje, prehrano, prevoze, jezikovni tečaj in osebno spremljanje ter mentorstvo prostovoljcu za čas njegovega bivanja v tujini.

Zainteresirani prostovoljci si lahko ogledate podatkovno bazo akreditiranih EVS organizacij, kjer so opisi vseh projektov v programskih državah, ki so na voljo EVS prostovoljcem.

V projekte EVS so vključene tudi nacionalne agencije Programa Mladina v vseh državah, katerih naloga je sprejem in nadziranje projektov ter izvajanje izobraževanj za prostovoljce pred odhodom in po prihodu v tujino in končna evalvacija projekta. Prostovoljec za organizacijo in lokalno skupnost vedno predstavlja dodano vrednost in ni nadomestilo redne delovne sile, še posebej pa projekti ne smejo biti profitno naravnani. Prav tako prostovoljci ne smejo opravljati administrativnih nalog izven okvirjev svojih projektov.

Pošiljajoča in gostiteljska organizacija skupaj s prostovoljcem pripravita vse potrebno za izvedbo projekta in ga tudi prijavita vsaka v svoji državi pri nacionalni agenciji programa Mladi v akciji.

Roki za oddajo prošenj (ki jo lahko odda le organizacija - gostiteljska ali pošiljajoča) za sprejem projekta so:

  • 1. februar
  • 1. maj
  • 1. oktober

 

Evropska komisija je oblikovala dokument o pravicah in odgovornostih prostovoljca, gostiteljske organizacije, pošiljajoče organizacije in mentorjev. Ta dokument prispeva k zaupanja vredni, varni in bogati izkušnji. Več informacij o EVS, načinu prijave in prijavne obrazce dobite na strani Nacionalne agencije programa Mladi v akciji.

Poglej si še pogosta vprašanja. Če ne najdeš odgovorov, pošlji mail na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pa pokliči na 051 442 005 (Jerneja). Z veseljem ti bomo pomagali in ti svetovali pri izbiri projekta