MC21 - LEA MLEČNIK

1. Prva asociacija na »Lea Mlečnik«

S tem najbrž mislite asociacijo, ki jo imajo drugi ljudje ob mojem imenu.

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

V vsakem letnem času so elementi, ki so v skladu z mojim karakterjem in le skupaj sestavljajo celoto, ki sem jaz.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

Rimski imperij je slovel po dobrem vinu, niti sanja se nam pa ne, kakšen okus je imelo takrat. Najbrž bi odpotovala v tisto obdobje in ga poskusila.

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

S komerkoli bi se že odpravila, zagotovo bi imela s seboj tudi steklenico dobrega vina.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Poleti sladoled, pozimi vse, kar diši po čokoladi.

6. Opiši Vipavsko dolino v enem stavku.

Topel in vetroven dom.

7. Kaj je to ljubezen?

Po vseh knjigah, ki so bile napisane na to temo upam, da ne pričakujete od mene, da bom v kratkem intervjuju podala odgovor na tako obsežno vprašanje.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

A samo eno željo?!

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Še več tujih jezikov, različne veje umetnosti, ročne spretnosti, novi športi... Vedno sem imela željo po novih znanjih, ko je pravi trenutek, te želje tudi uresničim.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Pijte dobro, pristno vino, kvaliteta nad kvantiteto.

11. Kako si pristala v svetu vinskih kraljic?

Prvi korak je bila prijava, naslednji pa zagovor pred komisijo, kjer so ocenjevali moje znanje o vinu, sposobnost javnega nastopanja, poznavanje vipavske doline, splošno razgledanost, ter pravilno streženje vina. Ko so mi nato iz Centra za razvoj podeželja TRG Vipava z Vinoteko Vipava, ki je organizator tega izbora, sporočili, da sem izbrana za Vipavsko vinsko kraljico 2011, so se vse stvari začele odvijati zelo hitro. Najlepše pa sem bila v svet vinskih kraljic sprejeta s strani kolegic z drugih koncev Slovenije, ki so poskrbele za čudovito vzdušje na dan mojega kronanja.

12. Kdaj pri delu z vinom najbolj uživaš?

Ko sem pozimi v vinogradu in ko zaradi burje ne slišim nobenega drugega zvoka, se mi zdi da sem vstopila v en čudovito začaran svet.

13. Katero vino ti je najbolj pri srcu in zakaj?

Za različne priložnosti so primerna različna vina, rada posegam predvsem po tistih, ki jasno kažejo posebnosti tako kraja, kjer trta raste kot načina predelave, ki je v vsakem terroirju drugačen. Doma najpogosteje odprem steklenico našega vina.

14. Je za dobro vino bolj važno imeti močno strokovno znanje ali pa zdravo kmečka pamet?

Pravo ravnovesje!

15. Gre vino in arhitektura skupaj?

Slišala sem, da je na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo v pripravi doktorska naloga, ki raziskuje medsebojne vplive vina in arhitekture, torej sta to področji, ki definitivno sovpadata. Če samo pomislimo na stare obokane vipavske kleti pa nam je takoj jasno, da je ta povezava prisotna že od nekdaj.

16. Kaj pa arhitektura in vinogradi? Koliko je prostora zanjo?

Tu bi rada izpostavila pojem kulturne krajine, ki najširše predstavlja naše bivalno okolje – od arhitekturnih tvorb, njihove umeščenosti v prostor, do kmetijskih površin. Zavedati se moramo, da človek brez vseh teh elementov ne more preživeti oziroma se razvijati. Pravilno postavljanje prioritet in zavedanje ireverzibilnosti določenih posegov (tako arhitekturnih kot kmetijskih) bi nam naš prostor moral postaviti v drugačno luč, ki zahteva večjo previdnost in odgovornost do okolja.

17. Kako meniš, da bi se lahko še izboljšala promocija vipavskega vinorodnega okoliša?

Vipavska dolina ima vse naravne danosti, da bi lahko konkurirala največjim imenom vinskega sveta. Mogoče se tega ne zavedamo dovolj, ne zavedamo se kaj smo prinesli iz zgodovine in kako to razvijati naprej. Vsak korak je zahteven, potrebna je zdrava mera samokritičnosti, da lahko nenehno gradimo na izboljševanju kvalitete. Vsak posamezen vinogradnik je pomemben za uveljavljanje imena Vipavska dolina kot garancije za kakovost.

18. Katero tuje vinorodno okolje ti je še všeč?

Občudujem italijanske in francoske vinorodne pokrajine. Name je naredila močan vtis navezanost teh ljudi na svojo zemljo, ponos in zavedanje tradicije, ki jo imajo za seboj. Nobena od teh pokrajin ne poskuša posnemati, ker se natanko zavedajo, kaj imajo v domačem kraju. Furlanija ne posnema Sicilije, Francozi ne posnemajo vin iz novega sveta.

19. Imaš morda vzornika v svetu vrhunskih vin?

Od vsakogar, ki sem ga v vinskem svetu srečala, sem se nekaj naučila. Ti stiki so mi omogočili širok pogled na vinski svet in me spodbudili, da sem toliko bolj vneto pričela iskati svojo lastno pot, hkrati pa spoštovati delo drugih, pa če je še tako različno od mojega prepričanja.

20. Bo naslednja stopnica tekmovanje za miss Slovenije? :)

Edina smiselna naslednja stopnica po izboru za Vipavsko vinsko kraljico bi kvečjemu bila prijava za Slovensko vinsko kraljico. Tekmovanje za miss Slovenije je pa čisto drugo »stopnišče«.

21.) POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Kako lahko MC pripomore k večjemu uveljavljanju vinske kulture pri mladih?

Pripomore lahko z delavnico Osnove degustiranja vina, ki se bo zgodila v sredo, 9. novembra 2011, v okviru Festivala Hiše mladih 2011. Vabljena! :)