MC21 - MITJA JEŽ

1. Prva asociacija na »Mitja Jež«

Perfekcionist

2. Kateremu letnemu času si najbolj podoben?

Pomladi – prebujam (ljudi)

3. Če bi lahko potoval v času, kam bi se odpravil?

Razvoj družbe je pač moral iti skozi razna obdobja na poti do prve civilizacije. Mogoče bi šel pred 1759 – Uvedba trga (Smith), da bi tu kaj spremenil. Ali pa si ogledat srečanje med Frecsom in Einsteinom. Seveda bi rajše šel v prihodnost, da bi preskočil sesutje finančnega sistema, v delujoče na virih osnovano gospodarstvo, v prvo civilizacijo (dokler so na svetu vojne, lakota, pomanjkanje še nismo civilizirani!), mogoče bi našel prav mesto projekta Venus.

4. S katero znano osebo, bi se odpravil na samotni otok?

S Tino Marinšek (Tabu) :)

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Palačink

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.

Za rodno vas Slap (www.slap.si), bi citiral Valvazorja: "Solze vinograda na Slapu, ki leži blizu Lož, pa so še slastnejše."

7. Kaj je to ljubezen?

Čustvo, (višje) stanje duha in zavesti, generator življenja, segment sreče. Bog jo je včasih definiral kot zmes biblije „Vedno in povsod“ in Egipčanskega dokaza, da je to edino neminljivo čustvo.

8. Če bi ulovil zlato ribico in imel eno željo, kaj bi jo prosil?

Da bi študentje svoje zapiske prosto dajali vsem na voljo z uporabo e-študija (www.e-studij.si)

9. Kaj bi rad znal, pa ne znaš?

Reči NE in izboljšat svoje retorično znanje.

10.Tvoj nasvet mladim bi bil?

Bodite kritični, tako do sebe kot drugih. Ne verjemite vsega kar vam rečejo. Spoštujte vsakogar. NIKOLI se ne sprijaznite s tem „tako pač je ...“

11.  Zakaj si se odločil vstopiti v svet »Zeitgeista«?

Že iz časov osnovne šole čutim, kako me denar ovira pri svojem razvoju in ustvarjalnosti. Kot elektrotehnik vem, da smo dovolj tehnološko razviti, da lahko >90% rutinskih in vsa nevarna opravila avtomatiziramo. Z zavestjo, da je brezposelnost (tehnološki višek) nekaj dobrega in ko spoznaš, da nisi sam s takim razmišljanjem, in da celo že obstaja gibanje tudi v SLO, sem se kot „večni prostovoljec“ zelo aktivno vključil v dogajanje. (Šele PO ogledu Moving forwarda - 2011, sem našel Addendum – 2008, s katerim se je začelo gibanje Zeitgeist)

12. Kdaj pri svojem udejstvovanju najbolj uživaš?

Ne morem govorit o „užitku“. Čutim poslanstvo, da spodbujam ljudi k razmišljanju: korak nazaj pri „kaj resnično potrebujem“ in „kako naj živimo, da bomo preživeli“, ker planet BO preživel – mi pa ne (če nadaljujemo s tem početjem). Seveda pa to ne pomeni nazaj v tehnologiji. Ker to je naša prijateljica, saj nam vsako orodje lahko olajša delo, a ne? No, raziskave, razvoj in uporaba tehnologija je moje področje - „užitka“.

13. Ali lahko rečemo, da je tudi gibanje Duh časa neke vrste politika?

Res je! Vsem nam smrdi način ukvarjanja s politiko in to, kako umazano ime je postala „politika“. Velike zahvale dajem gibanju TRS, ki ima stranko za zakonski del politike, in ki je odprlo pot „očiščenju“ besede politika. Žal smo gibanje TRS aktivno podprli le v društvu Duh časa, ker druge civilne iniciative in gibanja od tega distancirale verjetno zaradi slabega imena „politike“.

14. Kaj bi izpostavil kot pozitivne stvari gibanja Duh časa?

Da je edino gibanje, ki zagovarja (prave) rešitve. To ni PROTI gibanje, ampak je ZA delovanje, ZA sodelovanje, ZA kritično mišljenje in ni edino, ki zagovarja gospodarstvo, ki temelji na virih  (resource-based-economy).
Zunaj je Listina za prosti svet (www.freeworldcharter.org), ki bi verjetno moral bit temeljni dokument gibanja. Četudi se je gibanje že prej začelo.

15. Kako bi po tvojem mnenju v politiko spravili več mladih, glede na to, da raziskave kažejo, da mlade politika ne zanima ravno pretirano?

Mladi se lažje in hitreje prilagodijo razmeram v svetu. Politika BO tudi mlade zanimala, ko bo stanje v družbi tako (zelo) nizko. Družbeno kritičnost moramo vzgajati že v osnovni šoli.
Tu pa ne morem mimo tega, da šolski sistem danes premalo spodbuja razmišljanje in učence/dijake silijo v učenje na pamet – zato mladi tudi šole ne marajo. Učenje JE lahko zabava, prav tako tudi politika (v pravem pomenu besede!)
Projekt Venus in tudi sam ne zagovarjam demokracije (mnenja), ampak znanstveno metodo (dejstva) na vseh področjih. tako v razvoju kot na področju odločanja. Le na  področju „okusa“, kjer potrebujemo povratno informacijo kaj je komu všeč, v nekih „normalnih“ okvirih.

16.Kaj bi svetoval nekemu mlademu človeku, ki se želi resneje podučiti o gibanju Duh časa?

Mene je v gibanje privabila tehnologija (gradnja in funkcioniranje projekta Venus), vendar sem kmalu ugotovil, da je tu pomembnejše človeško obnašanje. Kam zgine otroška radovednost? Zakaj se (kasneje) pojavi pohlep?

17. Je Slovenija ugodna država za razvoj tega gibanja?

DA. Ozemlje Slovenije je doživelo že toliko držav, družbenih ureditev, da je verjetno že kar popolna :D Ker imamo celo mavrico obnovljivih virov in vse potrebne pogoje za prehod na trajnostno gospodarstvo.
Kot vsi politiki govorijo .. ja, Slovenija je LAHKO druga Švica. Ampak s takšnim ravnanjem je ne bomo dosegli. Večkrat se za primerjavo uporavlja Skandinavske države, tudi od sosednje Avstrije bi se lahko OGROMNO naučili, tudi na področju zakonodaje.

18. Kaj bi izpostavil kot največji »uspeh« gibanja Duh časa? Je prepoznavnost že dovolj velika?

Kritična masa je 18% prebivalstva (vsaj v okolju, kjer se začne (r)Evolucija), tega še nismo dosegli. Gibanja Occupy so ZELO številčna, vendar niso dovolj izobražena. Vsako leto okrog 13. marca (rojstni dan Fresca) imamo Dan Zeitgeista (Z-day), ko se zvrsti ogromno dogodkov po vsem svetu.
Uspeh v slovenskem prostoru je obisk Jacqua Fresca v Cankarjevem domu (2010) in zagon projektov društva (predavanj o trajnostnem razvoju, 10-letni načrt za Slovenijo, snemanje igranega in dokumentarnega filma, računalniki za socialno ogrožene) 2011. Takoj, ko bomo imeli sredstva sledijo še konkretnejši projekti.

19. Imaš vzornika v svetu politike?

Evropski Poslanec Nigel Farage, v Sloveniji pa je to gotovo prof. Dušan Plut (ki tako nekako kot zeitgeist „ni“ v politiki).

20. Kratek komentar pravkar končanih predčasnih volitev?

O meni: Kandidiral sem na listi Stranke TRS. Zanimiva izkušnja je bila moje prvo soočenje strank Predvolilni 3x3. Priznam, da mi je malo žal, da nisem nastopil bolj radikalno, bolj v mojem (zeitgeist) duhu in sem se pustil toku direktnih odgovorov v stilu ostalih strank. Z vsaj še enim mesecem časa, bi TRS bil v parlamentu! (seveda brez napake v 3.VE :D)
O predčasnih volitvah: Dokler bo glasovanje PROTI in ne za nekoga/stranko, ne bo sprememb!

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Zakaj je še vedno tako slabo označeno kje je vhod, večnamenska dvorana, KAŠ, BAR, HOSTEL … ?

Zato ker...hmmm...saj res, zakaj? Se bomo pa potrudili, da bo boljše v prihodnosti! :)