MC21 - URŠKA BREŽNJAK

1. Prva asociacija na »Urška Brežnjak«

Medvedka z brega* (*levega – šturskega)

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Trudim se, da sem čim več časa podobna pomladi, ki se nagiba v poletje.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

Čim pogosteje si želim potovati v čas, ki se imenuje »Zdaj« in tam čim več časa tudi ostati.

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

S svojim možem, meni najbolj znano osebo.:)

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Najbolje je, da se Nutella in tiramisu skrijeta pred mano. Pa še malce reklame za domače podjetje, Incomov sladoled Leone z okusom »pomarančnega objema« je božanski.

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.

Meni draga, lepa , zračna, le zakaj nisi bolj odprta, živahna, bolj majska?

7. Kaj je to ljubezen?

Najmočnejša ustvarjalna energija.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Naj mi prosim »prinese« zanimivo in dinamično zaposlitev, ki ne bo trajala samo eno leto.

9. Kaj bi rad znala, pa ne znaš?

Veliko je stvari, ki jih bi rada znala. Tisti, ki me poznajo, vedo, da je eden izmed mojih tipičnih stavkov: »To se moram še naučiti…«,  »To bi se rada naučila.« Želja iz otroštva, da bi znala igrati na kakšen glasbeni inštrument. Kaj ko bi v Hiši mladih odprli »Borzo znanja«?

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Naj bodo zares mladi! Radovedni, iskrivi, razigrani. Naj preko različnih aktivnosti odkrivajo, kaj si želijo početi v življenju. Naj povedo na glas, kaj jih teži, kaj bi spremenili, kaj sanjajo. Naj bodo aktivni. Naj zavijejo v Hišo mladih in potrkajo na vrata kakšne mladinske organizacije in izvedo, v kakšne izzive na področju neformalnega učenja, mobilnosti, ustvarjalnosti… se lahko podajo.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet oblikovanja?

Oblikujem oz. ustvarjam že od malega. Prelomno obdobje pri mojem ustvarjanju je bilo leto 2007, ko sem na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina začela pomagati in kasneje voditi ustvarjalne delavnice za otroke in mlade ter ustvarjalne študijske krožke za odrasle. To je bil čas raziskovanja, spoznavanja materialov in tehnik, novih dogodivščin, prijetnega druženja z udeleženci delavnic. Še posebej otroci me večkrat nasmejejo s svojimi domislicami, so neizčrpen vir domišljije. Angelčke iz glinenih lončkov pa sem začela ustvarjati pred petimi leti in sicer na pobudo moža Aleša. Naredila sem jih preko 90 in jih ob najrazličnejših priložnostih podarjala prijateljem, znancem. Mož me je večkrat nagovarjal, kasneje pa tudi prijateljica Irena, naj jih začnem prodajati. Ko sem zagledala obvestilo za Art market, sem zbrala pogum in se prvič predstavila. Ne vem, kdaj sem se odločila, da stopim v ta svet, po moje sem tam, že od kar vem zase.:)

12. Kaj ti pomeni ustvarjanje?

Popoln užitek, sprostitev, način izražanja sebe.

13. Kdaj pa najraje ustvarjaš?

Ustvarjanje je kot sladica po kosilu, vedno pride na koncu. Zaenkrat najraje dokončam vse stvari, obveznosti, ki jih imam v planu za tisti dan in si potem vzamem čas za ustvarjanje. Ponavadi je to ob popoldnevih. Odkrila pa sem čar ustvarjanja v (zgodnjih) jutranjih urah, ko je čudovita energija in mir, vsi še spijo, nihče me ne (z)moti.

14. Kako pa poiščeš navdih za ustvarjanje, kje ga najlažje najdeš, ga je včasih težko najti?

Navdih je čuden možic. Trkaš na njegova vrata, pa ga nikdar ni doma, iščeš ga, on se ti vztrajno skriva. Zato je najbolje, da mu pustiš listek in se delaš, da te ne zanima več. Greš na dolg sprehod v naravo, uživaš v drobnih vsakdanjih stvareh, se sproščaš ob dobri glasbi, skušaš ustaviti neprestano brnenje misli v glavi. In glej ga – nepričakovano se ti pojavi na vratih. Takrat je najbolje, da ga s svinčnikom za ušesom, zgrabiš z obema rokama.

15. Imaš morda kakšne posebne načrte za prihodnost glede ustvarjanja, boš morda razširila svojo kolekcijo?

Glede ustvarjanja se mi vedno kaj dogaja. Nove ideje, ponudbe, nove zgodbe. Tudi glede »Veselih angelčkov« imam nove zamisli, predvsem s področja kombiniranja različnih tehnik in novih dodatkov. Postopoma jih bom začela oblikovati iz drugih materialov. Mogoče tudi iz blaga. Pred kratkim sem namreč končala tečaj krojenja in šivanja in vleče me tudi v to smer. Čas bo dal odgovor.

16. Kako se predstavljaš, oz. kako in kje poskušaš najti kupce tvojih izdelkov?

Predstavljam se na različne načine. Odskočna deska je bil seveda Art market v Palah. Rada se udeležujem tudi drugih dogodkov, kjer se lahko predstavim in prodajam svoje izdelke (npr. tržnica ob Martinovanju na Brjah, Vrtovčev pohod, Umetniška tržnica v Sežani…), naslednji teden grem na sejem »Turizem in prosti čas« v Ljubljano. Imam tudi Facebook stran »Veseli angelčki / Merry little angels«, nekaj reklame je od ust do ust, dogovarjam se za razstavo v enem izmed nakupovalnih centrov, poleg tega pa imam izdelke tudi v Cvetličarni Cvetka v Ajdovščini, v Cvetličarni Tadej in CRP TRG v Vipavi ter v Trgovini za zdravo življenje – Arna v Novi Gorici. V februarju se bom predstavila na  umetniški tržnici v Ljubljani. Vse več ljudi s tega konca povprašuje po mojih izdelkih, zato bi rada našla prodajno galerijo oz. trgovino, ki bi bila pripravljena prodajati moje izdelke tudi v prestolnici.

17. V čem meniš, da bi se lahko še izboljšala pri svojem delu, oz. kje misliš, da lahko še napreduješ?

Neprestano imam v mislih izboljšave, tako v tehniki, materialih kot idejah. Rada prisluhnem mnenju kupca, veliko dragocenih idej pa mi da tudi mož. Še vedno se nasmejeva, ko na polici zagledava prvega angelčka, ki ga je sam oblikoval, manjka mu pol vratu, takrat nisva niti pomislila, da imajo nekatera lepila strašansko rada stiropor. :)

18. Kakšno je tvoje mnenje o ustvarjanju v ajdovski občini, se ti zdi, da se dovolj mladih poskuša na svoj način kreativno izražat?  

Menim, da bi bilo treba mlade bolj spodbujati na področju kreativnega izražanja in to na različnih področjih. Da bi dobili priložnost preizkusiti različne stvari, se vključiti v različne neformalne oblike izobraževanja, v izmenjave, akcije, pobude. To bi jim koristilo tudi ob odločitvi o nadaljnjem šolanju in poklicni karieri. Mladinske organizacije imajo pri tem veliko vlogo.

19. S katerim znanim imenom iz sveta oblikovanja bi rada morda nekoč sodelovala?

Odkar »potujem« z veselimi angelčki od tržnice do tržnice, od dogodka do dogodka, srečujem čudovite ljudi, tako umetnike kot ljubiteljske ustvarjalce. V prihodnosti bi se rada preizkusila tudi v besedni umetnosti in takrat bom potrebovala kakšnega ilustratorja. Znan ali neznan, pomembno je, da je odprt, pozitiven, neobremenjen z akademsko izobrazbo.

20. Sodeluješ na ajdovskem art marketu. Kaj meniš o dogodku, imaš morda kak predlog kako ga narediti še boljšega?

Zelo sem se razveselila, ko sem prvič zagledala obvestilo za Art market. Lepo je, da se lahko ustvarjalci in umetniki enkrat na mesec srečamo, predstavljamo in prodajamo svoje izdelke. Veseli me tudi to, da se Art marketa udeležujejo tudi iz drugih koncev Slovenije. Žal je dogodek premalo poznan in obiskan, tudi zaradi same lokacije Hiše mladih. Menim, da gre povprečen Ajdovec ob sobotah dopoldne nakupovat, se ustavi na kavici s prijateljem, gre na tržnico po zelenjav'co in potem domov na kosilo. Tisti, pa ki se pridno rekreirajo in potijo v klanec proti izviru Hublja, se najbrž ne bodo ustavili v Hiši mladih. Če bi bil Art market v središču Ajdovščine (npr. v Dvorani 1. slovenske vlade) bi bil obisk dosti boljši. Če pa se vztraja, da Art market ostane v Hiši mladih, je po moje potrebno poskrbeti za več promocije. Kajti če kupec ne pride k tebi, moraš ti k njemu oz. po njega. Mogoče bi bilo dobro, da bi se povezali z lokalnimi turističnimi vodniki, ki bi v prihodnjih mesecih organizirane skupine izletnikov – poleg tega, da jih peljejo na izvir Hublja - pripeljali tudi na Art market in obenem predstavili Hišo mladih. V opuščenih izložbah trgovin v središču Ajdovščine bi lahko razstavili naše izdelke in tako Ajdovce seznanili s tem dogodkom. Povabiti bi morali medije – novinarje, kakšno lokalno televizijo in delati reklamo tudi na ostalih umetniških tržnicah po Sloveniji. Eno stojnico pa bi lahko postavili kar ob cesti na izvir Hublja, da bi vsi lačni, ki gredo tja gor na kosilo, videli naše izdelke.:) Zelo dobro se mi zdi, da je na Art marketu prisotna tudi ustvarjalna delavnica za otroke, ki bi bila še bolj učinkovita, če bi lahko služila kot nekakšno dve, tri urno »varstvo« otrok staršev, ki gredo med tem v trgovino. Vendar, zraven ni nakupovalnega centra.:( Res preveč omenjam nakupovanje, vendar takšni so časi. Ob popoldnevih pa bi morali organizirati še kakšen kulturni dogodek, povabiti kakšnega umetnika, pripraviti kakšno razstavo in Ajdovce privabiti v Pale. Vsekakor bo tukaj potreben en hud »brainstorming«.:)

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Mladinska izmenjava. Z mladimi, iz katerih držav, tematika izmenjave?

Junij 2012 v sodelovanju z Zavodom za šport. Mladi iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Tematika pa šport in neformalno učenje! :)