MC21 - PETER AVBAR

1. Prva asociacija na »Peter Avbar«

Otrok.

2. Kateremu letnemu času si najbolj podoben?

Zimi.

3. Če bi lahko potoval v času, kam bi se odpravil?

Na luno. Od tam bi brezčasno gledal na Zemljo.

4. S katero znano osebo, bi se odpravil na samotni otok?

S svojo ženo.

5. Katere sladice se ne moreš prenajesti?

Pire krompirja, špinače in zrezka … ni mi ljubše sladice :)

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.

Krčevito se otepa drznosti, ustvarjalnega duha, živosti in živahnosti.

7. Kaj je to ljubezen?

Nekaj nežnega, ostrega, igrivega, varnega, kotičkastega, spogledljivega, domiselnega, vedno znova izvem kaj novega o njej.

8. Če bi ulovil zlato ribico in imel eno željo, kaj bi jo prosil?

Da me odpelje na otvoritev Olimpijskih iger v Avstralijo davnega leta 2000.

9. Kaj bi rad znal, pa ne znaš?

Rad bi znal popravit kalorifer, rad bi znal igrati košarko, športnik res nisem :)

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Kot veste in znate si priučite odgovornost in vztrajnost – dandanes je to posebnost, tudi redkost.

11. Zakaj si se odločil vstopiti v svet gledališča?

Od malega sem si želel stopiti v ta svet, očitno sem si dovolj želel. Gledališče je vznemirljivo, privlačno.

12. Kaj ti pomeni ustvarjanje v gledališču?

Gledališče je moj izvir domišljije. Oder mi v vsakem trenutku predstavlja navdih, na njem se razvijajo in ustvarjajo ideje. Veliko ur sem že preživel v Dvorani prve slovenske vlade, in ob vsem tem delu sem mnogo časa tudi 'preždel', zazrt v strop odra, takrat so se porajali prebliski, ki so bili v kasnejših projektih nemalokrat tudi realizirani.

13. V kateri gledališki vsebini se najbolj znajdeš?

Zagotovo je to klasično gledališče, s kombinacijo glasbe in plesa, tudi opera. Obseden sem s pompoznostjo.

14. Si vedno zadovoljen s svojimi igrami, ali pa se morda kdaj zgodi, da končni izdelek ni ravno tak, kot si ga načrtoval?

Moje navdušenje nad končnim izdelkom traja  do premiere ali nekaj ponovitev, potem pa že razmišljam, kje sem ga polomil in čemu se bom v naslednji predstavi odpovedal. Do sebe sem zelo zahteven, pravijo, da preveč.

15. Predvsem si usmerjen v gledališko režijo? Imaš morda v načrtu nekoč razširit svoje ustvarjanje še na druga področja?

Želim si tudi kaj odigrati. Nisem rojen za igralca, to vem, moje mesto je v snovanju idej, režiranje, mahanje, žuganje, navduševanje tistih, ki vso mojo fantazijo vživeto odrazijo na odru. Zagotovo bo priložnost, ko mi bo kaka vila ali kak vilin omogočil to željo. Sicer pa sem navdušenec nad ustvarjanjem enkratnih dogodkov, proslav, prireditev, rad bi nekoč režiral otvoritveno slovesnost olimpijskih iger … hec … so mi pa take zadeve zelo privlačne in jih tudi pozorno spremljam. Bo prišel tudi čas, ko si jo bom  (otvoritev) ogledal tudi v živo, če je že ne morem izvesti, toliko sem realen. :)

16. Kako mlad režiser / režiserka najde gledalce svojih predstav?

Je dovolj možnosti in dovolj odrskih desk? Dovolj jih je. Več kot to, čakajo, da se jih bolj pogosteje guli, deske. Konkurenca je dobrodošla … Odkar je dvorana prenovljena, so tudi tehnične zmožnosti našega odra lahko spodbuda, da si še kdo drzne ustvarjati … Želim si kake alternativne scene, sam nisem dovolj drzen, s tem kar znam, izzivam kako dušo, da se me usmili in ustvari nekaj novega, svežega, provokativnega, tega nam v našem gledališkem prostoru manjka.

17. V čem meniš, da bi se lahko še izboljšal pri svojem delu, oz. kje misliš, da lahko še napreduješ?

Zagotovo je še veliko maneverskega prostora, tudi znanj, ki čakajo, da jih osvojim. Želim se izobraževati. Trenutno sem izpraznjen in čakam priložnost, da napolnem svojo bučo z novimi vedenji.

18. Kakšno je tvoje mnenje o gledališki sceni v Sloveniji? 

V tem trenutku nimam posebnega mnenja, nekoč, ko sem imel pregled nad programom ljubljanske Drame, ljubljanske Opere, otroškega gledališča Španski borci, se mi je dozdevalo, da se slovensko gledališče prebuja iz konvencionalne togosti, tudi vse več gledljivega eksperimentalnega gledališča je uzrlo gledalčevo oko. Več je drznosti, to je dobro.

19. S katerim znanim imenom iz sveta gledališča bi rad nekoč sodeloval?

S Svetlano Makarovič.

20. Kakšen bo Štrudlfest v letu 2012?

Zagotovo izviren in drugačen s pridihom tradicionalnega, kar je dobro. Ljudi je treba naučiti, da je to domača prireditev, da jo sprejmejo za svojo, da jo s svojim obiskom počastijo. Gre za kulturo. Vsako leto dobimo v ekipo kako kadrovsko osvežitev in to je formula za uspeh. Sam sem si dovolil nekaj letno pavzo, to dobro deluje tudi na ekipo, še vedno pa se posredno vključujem v organizacijo, ne morem brez tega, festival je del mene, sem navezan nanj.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Vaš pogled in odnos do kulturne alternative našega mesta.

V našem kulturnem prostoru, ki ga zelo cenimo in spoštujemo, ter ga imamo za kulturno zelo bogatega,  je vseeno premalo navzoča avtentična kulturna alternativa, manjka nekakšna "druga možnost", ki bi presegala sile avtodestrukcije in predvsem prevečkrat samozadostnosti! :)