MC21 - PETRA KOCJAN

1. Prva asociacija na »Petra Kocjan«

Hm, to sem jaz :)

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Definitvno pomladi, ko se vse prebuja. V tem letnem času sem tudi rojena.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

Definitivno v prihodnost, vedno me zanima kaj bo, kako bo, ...

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Bi raje izbrala koga, ki mi je blizu.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Temne čokolade v vseh oblikah.

6. Opiši Slovenijo v enem stavku.

Dežela s prečudovito naravo, kjer lahko uživaš v vsakem letnem času.

7. Kaj je to ljubezen?

Ljubezen naredi življenje lepše, včasih pa zamegli razum. :)

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Da bi imel dan vsaj kakšno uro več.

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Marsikaj. Trenutno bi se rada naučila kajtati.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

V življenju sprobajte čim več stvari, pridobivajte si izkušnje na različnih področjih že tekom študija, ne sramujte se nobenega dela, ne obupajte, ne bojte se neuspeha, verjemite vase in upajte si.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v Zavod Ypsilon?

V Zavodu Ypsilon sodelujem že od samega ustanovitvenega dogodka, najprej kot članica, zelo hitro pa sem začela pomagati tudi pri vsakdanjem delovanju. Pridružila sem se predvsem zato, ker mi omogoča povezovanje z drugimi proaktivnimi mladimi, spoznavanje zanimivih oseb, sodelovanje v najrazličnejših projektih, nabiranje izkušenj in preko različnih dogodkov in dejavnosti tudi osebnostno rast.

12. Kdaj pri tem udejstvovanju najbolj uživaš?

Takrat, ko se imam priložnost osebno pogovarjati z našimi zanimivimi gosti in se neposredno učiti od njih, ko se družim z našimi člani na neformalnih druženjih, ob resnih debatah in viharjenjih možganov, načrtovanju in izpeljavi projektov, in v ustvarjanju s člani v naših think tank skupinah poimenovanih ThinkY.  Ta družba mi vedno da misliti, vzbudi v meni polno novih idej in optimizma.

13. Ali lahko rečemo, da je podjetništvo tudi neke vrste umetnost?

Je umetnost, danes ni dovolj le to, da si podjetnik po duši, zadaj mora biti zgodba, inovativen način dela, kreativnost.

14. Kaj bi izpostavila kot prednostne stvari Zavoda Ypsilon?

Prednostne stvari, ki se jim bomo posvetili v tem letu so predvsem povezovanje članov med seboj, z našim strokovnim svetom in z zanimivimi gosti naših dogodkov. Seveda ne smemo pozabiti na izobraževalno AkademYo, kjer člane učimo mehkih veščin, ki jih ne pridobijo tekom formalnega izobraževanja. Naši člani bodo v okviru skupin ThinkY predstavili nov model osnovne šole, dali odgovore na izzive demografskih sprememb in postavili model organizacije, ki bo vsakemu posamezniku omogočal izkoristiti njegov potencial. Zagnali bomo nekaj novih projektov, eden zanimivejših je Pozitiven medij. Nadaljevali bomo z zelo uspešnim prostovoljskim projektom Simbioz@ e–pismena Slovenija in se širili v tujino v obliki franšize, najprej v Srbijo in Črno goro, nato v svet.

15. Je dobra ideja vse kar nekdo potrebuje ali je pomembnejši »milijon dolarjev«?

Verjamem, da če je ideja dobra in predvsem, če prihaja od pravih ljudi, se tudi milijon dolarjev najde.

16. Kaj bi svetovala nekemu mlademu človeku, ki si želi resneje ukvarjati s podjetništvom?

Naj se poveže z drugimi mladimi podjetniki, kakšnim starejšim, da mu bo lahko dal kak nasvet, sledi naj svojim sanjam, naj se ne boji neuspeha in mora si predvsem upati.

17. Je Slovenija ugodna država za podjetništvo?

Ne, in zdi se mi, da postaja vedno manj.

18. Človek se z leti spreminja. Se zaradi tega spreminja tudi tvoj pogled na svet in razvoj mladih?

Moj pogled na svet se je spremenil, danes se veliko bolj zavedam nekaterih stvari, ki se jih prej nisem. In verjetno se bo z leti, dodatnimi izkušnjami in potovanji še spremenil. Tudi moj pogled na razvoj mladih se spreminja, in zdi se mi, da bo prepad med generacijami vedno večji, če ne bomo sistematično začeli delati na medgeneracijskem sodelovanju.

19. Imaš morda vzornika?

Že kot najstnica nisem bila nora za kakšnim pevcem ali igralcem, tako tudi sedaj vzornike vidim predvsem v ljudeh, ki jih srečam, se imam priložnost z njimi pogovarjati, delati, jih začutiti. V zadnjem času me je na primer navdušila Milka Forcan.

20. Kje bo Petra Kocjan čez 10 let? :)

Potovala bom iz države v državo, kontinenta na kontinent, predvsem v smislu upravljanja s franšizami Zavoda Ypsilon v 50 državah po svetu.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Zakaj bi se vi včlanili v Zavod Ypsilon?

Predvsem zato, ker omogoča povezovanje z drugimi proaktivnimi mladimi, spoznavanje zanimivih oseb, sodelovanje v najrazličnejših projektih, nabiranje izkušenj in preko različnih dogodkov in dejavnosti tudi osebnostno rast! :)