MC21 - ANA KOBAL

1. Prva asociacija na »Ana Kobal«

Dobro vprašanje…ki verjetno ne velja zame :)

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Jesen.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

V preteklost

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Odvisno od situacije…v primeru brodoloma, z nobeno :)

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Mesa.

6. Opiši Slovenijo v enem stavku.

Lahko smo veseli kaj vse imamo…Barvita, raznolika, zanimiva, lepa…

7. Kaj je to ljubezen?

Težava :)

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Zdravje, če imaš to, imaš vse.

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Peti

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Znanja ni nikoli preveč.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet televizijskega voditeljstva - komentatorstva?

V bistvu je bil tak razplet okoliščin. Ko sem se svojo zadnjo sezono ukvarjala bolj ali manj z bolečinami v hrbtu in slabimi rezultati, ter tudi s trenerji, sem izgubila veliko volje in motivacije za nadaljevanje. Po končani sezoni sem se dobila z Urbanom Laurenčičem, ki je komentator moškega smučanja v paru z Vrhovnikom, uredil mi je sestanek z urednikom športnega programa Miletom Jovanovičem. Tako mi je glavni urednik ponudil komentiranje v bodočih sezonah ženskega smučanja v kombinaciji z Zoranom Radisavljevičem. Sicer sem imela možnost nadaljevati svojo smučarsko kariero, vendar zaradi sistema ki je bil na SZS in s trenerji,  ki so bili tisto leto nastavljeni, sem vedela, da je mogoče bolje poskusiti kaj novega. In tako se je mojo nova pot začela.

12. Kdaj pri svojem delu najbolj uživaš?

Ko še vedno vlagam največ energije v to, kar mi je bilo nekoč smisel življenja..

13. Katere tekme so ti najbolj pri srcu, katere discipline?

Tehnične discipline, ki so po mojem mnenju bolj dinamične, selektivne. Verjetno tudi zato, ker sem bila tekmovalka tehničnih disciplin. Vendar ima tudi smuk  svoj čar, hitrost, adrenalin in pogum…

14. Kako je stopiti pred mikrofon, ko veš, da te v živo pred TV ekrani posluša veliko število gledalcev?

Jah, trema je velika in še vedno je prisotna, ker želim gledalcem posredovati čim več zanimivih informacij in približat ta šport tudi tistim, ki jim je smučanje nezanimivo…Komentiranje ni lahka zadeva, ker poleg smiselnega strokovnega znanja moraš obvladovati stavke in slovnico…Kombinacija tega mi včasih dela težave, saj konec koncev še nisem toliko časa zraven, da bi bila popolnoma samozavestna pri tem kar delam. Bistvo pa je to, da nikoli ne smeš bit povsem zadovoljen s svojim delom, ker samo tako lahko napreduješ, oz. se izpopolnjuješ na svojem področju. Tudi tremo je treba sprejet, saj ti postreže z neko dinamiko.

15. Predvsem te srečujemo v smučarskih tematikah. Imaš morda željo ali pa v načrtu, nekoč tudi sodelovanje v drugih športih, ali pa morda tudi bolj informativnih vsebinah?

Na začetku sem res pokrivala več ali manj smučanje. Med sezono kot komentiranje, v poletnih mesecih pa pokrivanje priprav smučarjev in smučark s prispevki. Lansko leto sem sprejela delo tudi za F1, ki je po dolgem času prišla nazaj na nacionalno televizijo. Zdaj pa poleg teh dveh športov, občasno naredim tudi kakšen prispevek od tenisa. Sicer pa mi je glavni šport smučanje.

16. Kako se spopadaš s kritiko, če kdaj morda ni najbolj ugodna?

Kritike te vedno oblegajo, ali v športu, ali v šoli, ali na delu ki ga opravljaš. Logično je, da vsak težje sprejema kritike, kot pohvale. Vendar če so kritike dobro utemeljene in ti pomagajo izboljšat delo, potem jih lažje sprejemaš, kot drugače. Sicer pa s športom dobiš dovolj debelo kožo. Tako kot ljudje ki se dokazujejo v šoli ali na delu. Dokaj podobna zadeva.

17. Je za TV komentatorja dobro, če  o nekem tekmovalcu pozna tudi dovolj »rumenega« materiala, ali je edino merilo strokovna podkovanost?

Glede na to da sem strokovni komentator, se vedno nagibam k strokovnosti. Res da poznam večino deklet iz svetovnega pokala, tudi trenerjev in serviserjev in dobim kar nekaj informacij, vendar izberem samo tiste, s katerimi ne škodim športnikom in športnicam. To je moja glavna naloga. Rumeni medij je preveč zasenčil šport in ga ne uporabljam, ker mi gre na živce. Sicer pa je politika nacionalne televizije bolj humana in realna kot pri ostalih medijih, zato delo, ki ga opravljam lahko ostaja na profesionalni ravni. In dokler bo tako naprej, ne vidim problemov.

18.  Kakšno mnenje imaš o »svetu« športnega komentatorstva v Sloveniji?

Sem vesela da večino športov pokriva nacionalna televizija, s profesionalnimi komentatorji.

19. Verjetno si z mnogimi smučarkami tudi osebna prijateljica. Kako gledaš na ta »beli cirkus« zdaj, ko ga poznaš tudi z druge strani?

Imam kar nekaj prijateljic, s katerimi sem na vezi. Tudi obiskujemo se. Svetovni pokal je drugačen kot prej ko sem še tekmovala. Vidiš ga bolj širše, imaš večji vpogled v vse zadeve, ki se dogajajo v tem športu. Kar pa se tiče urnika tekmovalnega vikenda pa ni dosti drugačen kot prej. Zgodnje vstajanje, prisotnost na ogrevanju in ogledu, medtem ko gredo tekmovalke na start, grem jaz v komentirnico. Sicer pa njih potem čaka težja  naloga :)

20. Pogrešaš kaj tekmovanja in adrenalin, ki ga prinašajo? 

Prvo leto, po tistem ko sem nehala s smučanjem, je bilo kar mučno. Popolnoma si zgubljen, nimaš več plana za naprej, ne veš kaj bi sam s sabo. Zato je pomembno da se takoj z nečem začneš ukvarjat, ali je to nadaljevanje dela v šoli, ali pa služba, v glavnem karkoli. Športniki so po eni strani vodena osebnost in ko tega ni več, je prilagoditev v normalno življenje bistveno težje. A kot sem že povedala, vsaka zaposlitev ti pomaga pri prebolevanju nečesa, za kar si včasih živel. Adrenalina nisem popolnoma zanemarila, imam ga v službi, če ga je pa tam premalo, se pa tako ali tako še vedno ukvarjam z več športi in ne samo s smučanjem.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Težko postavim vprašanje nekomu ki ga ne poznam dovolj dobro. Želim pa, da vztrajate pri stvareh ki vas veselijo, v takšni ali drugačni obliki. Pa tak novinar, ki ne zna postavit vprašanja, a ne? :) Vse je možno..:)

No, pa hvala za vzpodbudo, zagotovo bomo vztrajali pri stvareh, ki veselijo mlade. Tebi pa obilo veselja pri nadaljnem komentiranju, po koncu sezone pa vabljena na obisk, da boš lažje tudi kaj vprašala! :)