MC21 - ALJA FURLAN

1. Prva asociacija na »Alja Furlan«

Ime, ki ga nisem preveč marala (vsi so namreč mislili, da sem Anja), zdaj pa že bolj vem, kdo je Alja in mi postaja všeč. Ponavadi si rečem  Aljica, ampak zgolj zaradi čudežne dežele.

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Vsem štirim v enem dnevu, včasih v eni uri – prava mineštra letnih časov sem. Z leti pa se mi spreminja pogled nanje in je mogoče poletje padlo s prvega mesta... ali pa ne?

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

Zagotovo nazaj... a ne preveč; toliko, da bi še ujela avdicijo za Pretty woman (zaradi Richarda).

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Glavno, da je bolj pogumna in iznajdljiva od mene, pa da jo zanima, kaj počnem, znam, vem in predvsem čutim. Bi dala kar en tak oglas in počakala na prijave... če bi bile. Upam!

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Zagotovo sladoleda, ampak ne sadnega.

6. Opiši Slovenijo v enem stavku.

Slovenija je raj, ampak pustili smo, da se je precej zapacal.

7. Kaj je to ljubezen?

Si lahko pomagam s svojo pesmijo: Ljubezen je pretakanje in res ne morem imeti rada vseh. Ljubim tokove, ki peljejo skozme, končno jih čutim povsod. In taki kot so, grejo svojo pot. Srečno!

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Naj bomo zdravi vsi po vrsti.

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Rada bi znala peti.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Poskusite čim več zanimivega, lepega, novega in vznemirljivega in med tem si poskusite najti svoje poslanstvo. Ne bojte se razpršiti in se spet zlepiti. Se odpreti in zapreti, sanjariti in zavihati rokavov. Napak ni, so samo izkušnje. Na vsakem vogalu čaka nov človek, nova sreča, nov izziv. Odprite okna in vrata in bodite veliiiko zunaj!

11. Zakaj in kako v pisanje mladinske literature?

Iz pravljic in pesmi me je življenje kar samo zapeljalo v mladinsko literaturo, ker se mi je v življenju zgodilo nekaj, kar ni bilo zelo otročje ali otroško in je bilo potem to treba napisati „po mladinsko“. Tudi založba je dobila en tak inpulz in mi dala domačo nalogo – pa je kar šlo in še traja.

12. Kdaj pri tem »delu« najbolj uživaš?

Ko pišem nekaj, kar teče lahkotno in se dogaja samo od sebe, iz sebe.

13. Katere teme so ti najbolj všeč pri tvojem pisanju?

Take, ki so resne in aktualne, vendar se jih da opisati simpatično, duhovito, zanimivo, drugače...

14. Kje najlažje poiščeš navdih za svoje ustvarjanje?

V sebi, vendar po neki kemični reakciji, ki jo sproži kakšen zunanji faktor, človek, narava, dogodek, tudi „prošnja“ - natečaj, predlog, naročilo, izziv torej.

15. Kaj je po tvojem mnenju najpomembnejše, da nastane dobra mladinska povest, oziroma, da jo mladostniki z veseljem berejo?

Da pri pisanju lahko čim bolj pozabiš nase in se vživiš v vlogo mladostnika, da pišeš v prvi osebi, da vključiš „žive“ zgodbe, ljudi, kar prinese knjigi energijo, naelektrenost. Da pišeš rahlo nepredvidljivo ali pa močno duhovito predvidljivo... Da ne samo stresaš na papir svojega ega, ampak rahlo ponižno pišeš (vem, da je to precej staromodna beseda, ampak nič hudega) in si hvaležen, da imaš sploh možnost izdati knjigo. To nikoli ne škoduje.

16. V današnjih časih je med mladimi vse bolj prisotna sodobna tehnologija. Se na kak način tudi temu prilagajaš, ali raje ostajaš pri tradicionalnih metodah branja in verjameš v pravo »knjigo« ?

Rada imam knjigo, ki jo lahko potisnem pod blazino, preden zaspim. Ki jo lahko posodim tako iz roke v roko in jo malo umažem z marmelado pri zajtrku.

17. Kakšno se ti zdi stanje mladinske literature v Sloveniji? Imaš morda ambicije tudi s prodorom v tujino?

Dobrih knjig je veliko, verjetno tudi malo manj dobrih je veliko, ampak statistike se pa res ne grem. Slovenija je žal majhen trg, knjige so včasih predrage, potem pa kar naenkrat smešno poceni – to je tudi nekako nenavadno. Tujina? O ja, seveda bi... samo pot ni ravno enostavna. Jo pa iščem, zlasti za eno od svojih knjig in odraslo poezijo.

18. Kako se soočaš s kritiko, še posebej če morda kdaj ni najbolj ugodna?

Vsak ima pravico izraziti, kakšen se mu zdi moj „izdelek“. Če ga ne more pohvaliti, nič hudega. Samo, da kritika ne zveni kot kakšno žaljivo „bruhanje“ negativne energije iz človeka, ki ne ve, kaj bi sam s sabo. Vse ostalo prenesem.

19. Te morda, kdaj v prihodnosti, mika tudi pisanje za odrasle ?

To že počnem; samo še izdati moram. S pisanjem za odrasle sem pravzaprav začela svojo pot.

20. Tvoje najljubše mladinsko čtivo je, oz. kateri avtorji mladinske literature so ti najbolj všeč?

Joj... še vedno Pikica in Tonček (Erich Kastner), pa tudi Haidi. Kljub dobrim novim knjigam si še vedno nisem osvežila lestvice.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Od kje vse te dobre ideje in zagnanost, če pa pravijo, da mladim vlada apatija?

Verjetno iz volje do dela in izražanja kreativnosti mladih občanov in občank Ajdovščine. Na srečo se v našem mestu ne srečujemo s problemom apatije med mladimi in naj tako tudi ostane! :)