MC21 - IRENA SHYAMA HLEBŠ

1. Prva asociacija na »Irena Shyama Hlebš«

Nepredvidljivo - zapleteno in hkrati iskreno - naivno. Ja, asociacija na skupek med seboj večkrat kontradiktornih elementov. 

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Odvisno od razpoloženja, se kar vsi letni časi prepletajo. No, mogoče zaradi nepredvidljivosti večkrat prevladuje aprilska pomlad, ki se zaradi moje odprtosti do ljudi, odkritosti in iskrenosti  prepleta s poletjem.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

V Antično Grčijo, v obdobje stare grške kulture, v čas arhaičnega obdobja in Homerjevih stvaritev. Prepričala bi se v obstoj bogov v grški mitologiji, v njihovo moč in moč verovanja v njih ter v samo romantiko tega obdobja.

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Če že mora biti znana oseba, verjetno s kom iz mojih prijateljskih krogov, ne bi izpostavljala nikogar, načeloma pa veliko raje z nekom, ki mi je zares blizu – ne glede na to, ali je znana oseba ali ne.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Pred leti bi to bila kremšnita, kasneje čokoladni mouse, danes pa hum... mi sladice niti ne pašejo več toliko.

6. Opiši Ajdovščino v enem stavku.

Nežno romantičen kraj z mehko toplino domačinov in številnimi kotički za raznovrstna doživetja. Ja to je Ajdovščina. :)

7. Kaj je to ljubezen?

Je brezpogojno in precej iluzorično dejstvo, ki se mu nihče v eni izmed oblik ne more izognit kljub večnemu filozofiranju. Predvsem pa gre čez želodec – v vseh pogledih in v vseh oblikah.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Če bi nekako zlata ribica prišla do mene (iz etičnih razlogov je ne bi lovila :) ), bi jo prosila, da bi srečala zlato ribico, ki bi mi izpolnila deset želja.

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Od tistih »nemogočih« stvari – bi si želela znati se pogovarjati z živalmi, od tistih dostopnih, pa voziti avion... se imam namen naučiti :)

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Vsak naj sledi svoj notranji glas, naj posluša sebe in sledi svojim sanjam. Vse je mogoče, če si nekdo zares želi, se mu uresničijo še tako na prvi pogled nedosegljive želje.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet televizijskega voditeljstva?

Svet televizije me spremlja že od nekdaj in sem si vedno želela nastopati pred kamero. Tako, da je verjetno ta želja nekaj podzavestnega in še iz »prejšnjega življenja« J. Prvič sem stopila pred kamero, ko sem bila stara 16 let z vodenjem oddaje v živo in takoj sem vedela, da je to »to« in da so me želje vodile v pravo smer.

12. Kdaj pri svojem delu najbolj uživaš?

Ko sem pred kamero :) To je poseben občutek z nekaj adrenalina in z željo po tem, da prenesem gledalcem sporočilo v najbolj pristni obliki. Uživam, ko počnem nenavadne stvari, ko se sama preizkušam v takšnih stvareh, ker sem bolj adrenalinski tip, mi zelo ustreza predstavljanje takšnih vsebin... vse, kar je povezano z adrenalinom :)

13. Katere tematike so ti pri najbolj pri srcu?

Sicer sem od nekdaj povezana z glasbo, s tem so bile večinoma povezane tudi oddaje, ki sem jih vodila in pri katerih sem sodelovala tako v Sloveniji kot tudi v Braziliji, kjer sem živela, zdaj pa že 4 leta sodelujem pri turistični oddaji in mi je tudi ta tematika zelo blizu. Omogoča doživljanje stvari, ki jih morda drugače nikoli ne bi, spoznavanje ljudi, ki me z ekipo sprejmejo v svoje okolje, precej svobode pri delu, raziskovanje naravne, kulturne, etnološke in gastronomske dediščine, skratka vodenje turistične oddaje bogati moje življenje s številnimi izkušnjami.

14. Kako je stopiti pred kamero, ko veš, da te v živo pred TV ekrani spremlja veliko število gledalcev?

Adrenalinsko in neizmerno fajn. :) Pravijo, da ima vsak, ki se pojavlja pred kamero, delček egocentričnosti in verjetno je res temu tako. Seveda ne v slabem pomenu in ne preveč. Uživam pred kamero, uživam, ko lahko gledalcem posredujem informacije in jim predstavljam turistične zanimivosti v Sloveniji. S številom gledalcev se pa v trenutku snemanja ne ukvarjam.

15. Predvsem te zadnje čase srečujemo v turističnih tematikah. Imaš morda željo ali pa v načrtu, nekoč tudi sodelovanje v drugih, morda bolj informativnih vsebinah?

Trenutno me strogo informativni program ne zanima, so mi veliko bolj blizu razvedrilne vsebine, vendar pa se nikoli ne ve...

16. Kako se spopadaš s kritiko, če kdaj morda ni najbolj ugodna?

Težko verjamem tistim, ki pravijo, da se jih negativne kritike ne dotaknejo. Ni ravno najbolj prijetno brati, slišati o sebi in svojem delu kaj neprijetnega. Vendar pa je potrebno sprejeti tudi ta del tega poklica in si izbrati predvsem kredibilne ljudi, od katerih sprejmeš kritiko – kakršnakoli ta že je. Seveda pa je odvisno tudi od načina kako ti jo nekdo poda in, če je objektivna, na mestu, o njej zagotovo razmislim. No, zagotovo pa se ne ukvarjam s kakšnimi anonimneži, ki pisarijo po različnih forumih in se držijo načela  »tipkovnica prenese vse, važno, da se ne ve, kdo sem«.

17. Je za TV voditelja dobro, če se pojavi na naslovnici nekega »rumenega« medija? 

Odvisno od »rumenega« medija, odvisno od razloga, zaradi katerega se pojavi na naslovnici, odvisno od posameznega voditelja... Ne vidim problema v tem, če se voditelj pojavlja na naslovnicah in v »rumenih« medijih, če se sam odloči za to. Voditelji in kdorkoli iz medijskega sveta  potrebujejo promocijo in kako drugače jo lahko dobi, če ne skozi tiskane medije.

18. Kakšno mnenje imaš o »svetu« televizije v Sloveniji?

Zdi se mi, da je za velikost Slovenije veliko preveč televizij. Medijski prostor pri nas je prenasičen. Skoraj vsako mesto ima svojo televizijo, ogromno je nekih lokalnih kanalov... Pet let sem živela v Braziliji in tudi delala na eni večjih svetovnih televizij, TV Globo, in moram povedati, da je delo na televiziji v tako veliki državi kot je Brazilija, 200 milijonov prebivalcev ima, zelo drugačno, predvsem pa je tam manj televizij, kot jih je pri nas, kar omogoča tudi večjo raznolikost vsebin na enem mestu.

19. Imaš morda vzornika v svetu tv voditeljstva?

So ljudje iz sveta televizje, ki jih spoštujem, nimam pa nekih vzornikov, po katerih bi se zgledovala. Vsak voditelj si mora sam najti svoj način vodenja in si oblikovati svojo podobo, v kateri se dobro počuti pred kamero. To začutijo tudi gledalci.

20. Kam greš najraje sama na lepše? 

Veliko kotičkov je v Sloveniji, ki ponujajo odmik za en dan, morda tudi za več, preferirarm tiste, ki so odmaknjeni od masovnega turizma, povezane z naravo, po možnosti tudi z rekami, morjem. Že od nekdaj pa potujem tudi po svetu in rada spoznavam nove kulture, nove ljudi... Tako da moj oddih na lepše prepuščam trenutnemu navdihu :)

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Kateri so vaši nadaljni načrti in na kakšen način želite sebe približati maldim, z njimi vzpostaviti interakcijo in jih vzpodbujati pri ustvarjalnosti, ki je danes ključni element za razvoj posametnika?

Naši nadaljni načrti so trenutno vezani na kar nekaj večjih projektov prihodnosti, Teden modeDialog mladihBeat&Bit, MC Olimpijada in še marsikaj drugega, s katerimi se želimo še bolj približati mladim, ali bolje rečeno prepričat mlade, da se približajo nam saj smo namenjeni njim, kot nekakšen inkubator, kjer lahko razvijajo svoje kreativne misli in dejanja.