MC21 - MARJANA GRČMAN

1. Prva asociacija na »Marjana Grčman«

Energija, potovanja, zabava.

2. Kateremu letnemu času si najbolj podobna?

Podobna sem pomladi. Dišim po sveže pokošeni travi, brstenju in novemu življenju, ki se rojeva v tem letnem času. Obožujem ta čas naravne renesanse, ko se zimska megla umika svežim sapam pomladi … čista poezija.

3. Če bi lahko potovala v času, kam bi se odpravila?

V 70-leta. V sladke čase flower power generacije, najboljšega rock'n'rolla, družbene blaginje in dobrih časov bivše Juge.

4. S katero znano osebo, bi se odpravila na samotni otok?

Mickom Jaggerjem. Potem lahko samo še umrem.

5. Katere sladice se ne moreš prenajest?

Brancina s česnom pečenega v naši krušni peči. Najboljši posladek.

6. Opiši Vipavsko dolino v enem stavku.

S plahtami stoletnih vinogradov posejana dežela blagega podnebja in prvih češenj, kjer te arhitektura pomirjujoče zaziba v zgodovino nekih drugih časov in mehki prostor neverjetno odprtih ljudi, ki – po mojem okusu - govorijo enega najlepših slovenskih narečij.

7. Kaj je to ljubezen?

Ljubezen je hrepenenje, je melanholija,  vzneseno stanje hiperenergije, ki jo bruhaš kot vulkan v tej čudoviti iluziji sreče. Ljubezen je poezija, ki brusi trde robove življenja in tke mehke oblake sreče. Ljubezen je sonce, je vino, so srečne oči. Ljubezen je srce, če ga imaš.

8. Če bi ulovila zlato ribico in imela eno željo, kaj bi jo prosila?

Za ljubezen in dobre živce.

9. Kaj bi rada znala, pa ne znaš?

Igrati kitaro, plesati sambo in tango, govoriti o ljubezni v italijanščiniJ

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Pazite, kaj si želite v življenju. Vse se vam namreč lahko uresniči.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet televizijskega voditeljstva?

Splet neverjetnih naključij in moje velike želje biti novinarka, me je pripeljalo na nacionalno televizijo. Rada spoznavam ljudi, rada srkam njihove usode in pijem njihova življenja. Rada sem zunanji opazovalec vsega, kar se dogaja v družbi in v človeku samem. Vse to preliti na televizijski trak,  v neko kvalitetno oddajo, dokumentarni film pa se mi zdi čista umetnost.

12. Kdaj pri svojem delu najbolj uživaš?

Neskončno uživam pri snemanju panoram in čarnih lokacij v oddaji Na lepše. Vedno znova odkrivam prostore, ki jemljejo dih in dajejo občutek veličastnosti. Uživam tudi, ko uspem ljudi na snemanju sprostiti do te mere, da pozabijo na televizijsko kamero in se mi nehote odprejo bolj kot bi se lastnim domačim kadarkoli. Takrat se zgodi mali čudež, padejo solze, padejo maske vljudnosti in olike. Ostanejo samo še ljudje, oprani laži, čisti, iskreni in ranljivi. Takrat mi je globoko v sebi lepo.  In takrat sem rada novinarka.

13. Katere tematike so ti pri najbolj pri srcu?

Dokumentaristično beleženje minevanja. In izginjajoče podobe vasi ter človeških usod, ki se tiho tiho izgubljajo v teh hitrem času. Zelo ljuba tematika so mi tudi pokopališča, ti sveti prostori umetnosti, ki so pogosto še poslednje priče neke multikulturnosti določenega kraja in prostori, kamor hodimo tipat našo lastno minljivost.

14. Kako je stopiti pred kamero, ko veš, da te v živo pred TV ekrani spremlja veliko število gledalcev?

S tem nimam nobenih težav. Naše snemanje poteka v intimi narave, med snemanjem je prisotnih zelo malo ljudi, snemalec, asistent, lokalni turistični vodič in mogoče domačini. Pred kamero se trudim podajati informacije na sproščen in topel način. V času, ko nas mediji zasipajo s slabimi in negativnimi informacijami, skušam ljudem v naši turistični oddaji poslati nasmeh, nekaj lepega in pozitivnega – nekaj kar greje in daje energijo.

15. Predvsem te zadnje čase srečujemo v turističnih tematikah. Imaš morda željo ali pa v načrtu, nekoč tudi sodelovanje v drugih, morda bolj informativnih vsebinah?

Želim si narediti svoj dokumentarni film, želim rasti v tej turistični branži in nekoč postati ena od voditeljev na Globe Trekker Channelu J Informativni program se mi zdi preresen žanr zame. Toda – nikoli ne reci nikoli. Tudi Igor E. Bergant nekdaj odličen športni komentator sedaj vodi Odmeve …

16. Kako se spopadaš s kritiko, če kdaj morda ni najbolj ugodna?

Skušam jo vzeti realno in racionalno. Če sama pri sebi presodim, da je upravičena, jo absolutno upoštevam in se trudim na prihodnjih snemanjih opustiti stvari, ki motijo gledalce - s svojim delom namreč služim javnosti, ki tudi plačuje RTV prispevek. Načeloma pa v naši oddaji ne dobivamo preveč negativnih kritik, prej obratno.

17. Je za TV voditelja dobro, če se pojavi na naslovnici nekega »rumenega« medija? 

Intenzivno pojavljanje v rumenih medijih je tek na kratke proge. Zdi se mi zdi ceneno in plehko. Vzame ti del osebne note in intimne magije. Sama absolutno nisem pristaš tega, da se moja intima razprodaja na naslovnicah medijev. Ne hodim na družabne prireditve, nimam ekscesnega življenja – skratka nisem preveč zanimiva za »žuto štampo«. Se pa seveda odzovem na povabila v različne zabavne oddaje, ker tovrstno pojavljanje smatram kot službeno dolžnost za promocijo naše turistične oddaje. 

18. Kakšno mnenje imaš o »svetu« televizije v Sloveniji?

To je prostor, kamor ljudje ne bi smeli stopiti premladi. To je lahko zelo krut in sebičen svet, kjer vsak ljubosumno varuje svoj vrtiček. Pojavljanje v medijih, slava in lažni občutek lastne pomembnosti lahko mlademu človeku hitro stopijo v glavo in o sebi dobi ponarejen občutek lastne večvrednosti, ki pa sploh ni realen. Televizija je zelo specifičen svet. Prostor intenzivnih občutenj in doživetij, ki jih ne doživiš v nobenem drugem poklicu. Osebno sem hvaležna za to, da sem lahko del te igre.

19. Imaš morda vzornika v svetu tv voditeljstva?

Zelo so mi všeč voditelji programa Globe Trekker. Sem absolutni fan Iana Wrighta.

20. Kam greš najraje sama na lepše? 

Na Vipavsko – Ajdovski konec. Rada se zgubim v vaših hramih :)

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Kdaj boste povabili voditeljico Marjano Grčman, da naredi v vašem Mladinskem centru pogovorne večere?

Le zakaj se tega še nismo domislili? :)