MC21 - IRENA ŽGAVC

1. Na kaj je Irena Žgavc najbolj ponosna?

Na to, da pomagamo in nam kdaj celo uspe stvari premakniti na bolje.

2. Te najdemo na Facebook-u ali Twitter-ju?

Na Facebooku.

3. Raje kava ob sončenem vzhodu ali kozarec vina ob sončnem zahodu?

Raje kava. Sicer si je sama ne kuham in je ne potrebujem večkrat dnevno, da preživim, kofetkanje v baru pa mi zelo paše. Brez vina brez težav zdržim.

4. S katero znano osebo, bi se zlahka odpravila na večerjo?

Z Ianom Wrightom, znanim popotnikom. Leta nazaj je snemal dokumentarce za Lonely Planet, ki jih je predvajala tudi nacionalna televizija. Potovanja so moja majhna obsesija. Ogromno časa posvetim sanjarjenju, kam vse bi lahko šla. Realizacija je žal v skladu s finančnimi možnostmi, ampak upanje umre zadnje.

5. Kako skrbiš za čistejše okolje?

Trudim se, da porabim čim manj plastične embalaže in plastičnih vrečk, recikliram, čistim Slovenijo.

6.  Katero glasbo boš zagotovo vzela na samotni otok?

Stvar trenutka. Stalno iščem nekaj novega. Trenutno bi vzela Ayo, Imany, Irmo in Paula Kalkbrennerja. Ni nujno povezave, so pa vsi izjemni v svoji zvrsti.

7. Raje Slovenija ali raje Združene države Evrope?

Združene države Evrope/sveta. Ideal je popolno sožitje vseh ne glede na nacionalnost, raso, veroizpoved itd..

8. Če bi bila Miss sveta, za kaj bi si najbolj prizadevala?

Da bi vse ženske imele možnost, da se izrazijo, kot se želijo.

9. Opravljaš kdaj prostovoljno delo?

Ker sem zaposlena pri Rdečem križu, je to skoraj način življenja. Zaposleni smo ob enem tudi prvi med prostovoljci.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Naj bodo samosvoji, pogumni in odločni in naj imajo v mislih tudi soljudi.

11. Kdaj si se včlanila v Rdeči križ Ajdovščina in zakaj?

V RK Ajdovščina je bila včlanjena moja mama in me je pritegnila zraven. Pri 18-ih sem prvič dala kri, občasno pomagati pa sem začela šele, malo preden so me nato zaposlili.

12. Kako to, da si se odločila za ta poklic?

Dolgo sem razmišljal, kako bi lahko delovala na humanitarnem področju. Da bi lahko bila kdaj zaposlena v humanitarni organizaciji, so se mi zdele najbolj nedosegljive sanje. Res sem vesela, da sem dobila to priložnost, čeprav je včasih tudi težko.

13. Na katere dosežke si najbolj ponosna?

Spodbudno je, da nam na različnih področjih vsaj malo uspeva. Zelo sem vesela, da nam je uspelo ustanoviti ekipi prve pomoči. V vsaki je osem prostovoljcev, ki so opremljeni in usposobljeni, da nudijo prvo pomoč v primeru večjih nesreč. Krasni ljudje!

14. Danes časi vsekakor niso rožnati. Kako vpliva trenutna situacija na delovanje Rdečega križa?

Trenutna situacija je priložnost, da se še bolj zavemo svojega poslanstva in namena in zavzeto stremimo k ciljem, ki smo si jih zastavili že več kot 60 let nazaj.

15. Kolikšne so danes sploh potrebe Rdečega križa v Ajdovščini? Verjetno mnogo večje, kot še dve, tri leta nazaj?

Žal so res. Na RK sem se zaposlila po stečaju podjetja MIP leta 2009. Nekatere družine in posamezniki z našega območja, ki so bili tam zaposleni in so se znašli v stiski, so potem prišli k nam po pomoč. Še leto pred tem smo pomagali nekaj več kot 100 prejemnikom, sedaj pomoč delimo okrog 350  družinam in posameznikom.

16. Se ti zdi, da se v Ajdovščini dovolj zavedamo trenutne situacije in tega, da je danes okrog nas ogromno ljudi potrebnih pomoči?  

Po propadu številnih velikih podjetij se vse bolj zavedamo lastne šibkosti in v ospredje prihajajo vrednote, kot je solidarnost. Ideje v stilu pomagaj si sam in bo najbolje za vse, žal nimajo več podlage. V kratkem času sem spoznala veliko izjemnih posameznikov, ki so s svojo motiviranostjo in pripravljenostjo delati dobro pravi vir navdiha. Doslej je bilo z različnimi oblikami pomoči še mogoče krpati težko situacijo in se morda navzven ni pokazala v vsej luči, ne vem pa, ali bo tako tudi v prihodnje. 

17. Kakšna se ti zdi prepoznavnost Rdečega križa med mladimi? Jih je dovolj, ki so pripravljeni prostovoljno pomagati?

Z RK seznanjamo že otroke v osnovni šoli, kjer v okviru krožka spoznavajo humane vrednote, krepijo čut solidarnosti, razvijajo socialne veščine,.. Naša strokovna delavka na večini osnovnih šol  otrokom določenih razredov ob naravoslovnih dnevih tudi predstavlja osnove prve pomoči. Srednješolce seznanjamo s pomenom krvodajalstva in smo veseli, da mladi predstavljajo več kot 10 odstotkov krvodajalcev. Kljub vsemu se jih veliko z RK sreča prvič, ko želijo opraviti vozniški izpit in pred tem naredijo tečaj prve pomoči. Žal imamo malo mladih aktivnih članov. Veseli smo, da nam na pomoč vedno priskočijo dijaki srednje zdravstvene šole pri izvajanju preventivnih meritev krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi. 

18. Na katerih področjih bi trenutno potrebovali največ pomoči?

Še največ pomoči bi potrebovali pri koordiniranju pomoči in različnih aktivnosti po krajevnih skupnostih.

19. Že nekaj časa prirejate krvodajalsko akcijo v Hiši mladih? Si zadovoljna z gostovanjem pri nas?

Zelo. Lepših prostorov, ki gotovo veliko pripomorejo k temu, da je darovanje krvi bolj prijetna izkušnja, si ne bi mogli želeti. Osebje Zavoda RS za transfuzijsko medicino je navdušeno. Menda so to njihovi najljubši prostori, čeprav so po različnih terenih skoraj vse dni v letu. 

20. Tvoj najljubši »pozitiven« spomin na delo pri Rdečem križu? 

»Pozitivnih« spominov je res veliko. Če samo pomislim na vse, ki so nam kdaj pomagali, je težko omeniti samo enega, ampak naj bo. Avgusta smo organizirali zdravstveno letovanje, ki so se ga udeležili res najbolj zlati otroci. Super je bilo z njimi in vzgojiteljicami in upam, da se prihodnje leto zopet srečamo.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

A se nam boste pridružili na krvodajalski akciji 4. ali 5. oktobra med 7. in 13. uro v Mc Hiša mladih? 

Seveda! :)