MC21 - HELENA HAREJ

1. Na kaj je Helena Harej najbolj ponosna?

Na to da je tabornica, taka kot je.

2. Te najdemo na Facebook-u ali Twitter-ju?

Najdete me na Facebooku, na Twitterju pa ne.

3. Raje kava ob sončenem vzhodu ali kozarec vina ob sončnem zahodu?

Najboljša in najbolj dišeča je kava ob sončnem vzhodu in to na taborjenju, še boljši je kozarec vina ob sončnem zahodu z maksimalno klapo, ki  ga naredi maksimalnega.

4. S katero znano osebo, bi se zlahka odpravila na večerjo?

Mogoče s kakim znanim tabornikom, če bi bil še živ, z Robert Baden Powllom, z njim bi še najlažje stekel pogovor.

5. Kako skrbiš za čistejše okolje?

Dosledno ločujem odpadke, pobiram smeti, ko se sprehajam po naravi, znorim če kdo meče papirčke skozi okno v avtu,domov vedno prinesem polne žepe malih papirčkov in drugih smeti :) Pomnim in pomni tudi ti in se drži načela 3R –Reduce, Reuse, Recycle!!!

6. Katero glasbo boš zagotovo vzela na samotni otok?

Repertoar Blaža Pračka :)

7. Raje Slovenija ali raje Združene države Evrope?

Hm, vedno manj prepričana a še vedno raje Slovenija.

8. Če bi bila Miss sveta, za kaj bi si najbolj prizadevala?

''NIKOLI ne dvomite ali lahko majhna skupina ljudi spremeni svet. V resnici je to edino kar ga sploh lahko!'' (Margaret Mead)

9. Opravljaš kdaj prostovoljno delo?

''Poskušam zapustiti ta svet za spoznanje boljši, kot sem ga prejela!'' (Robert Baden Powell)

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

''Čez 20 let boste bolj razočarani nad rečmi ki jih niste počeli, kot nad tistimi ki ste jih. Zato razvežite vrv, odplujte iz varnega zavetja, ujemite jadar v pravi veter. RAZISKUJTE, SANJAJTE, ODKRIVAJTE!'' (Mark Twain) in dodajam, četudi sem pa tja izpadete glupo, naredite kako neumnost, se spotaknete ob oviro – nadaljujte!!! Ostanite to kar ste, ostalih je že itak preveč!

11. Kdaj si se včlanila v Mladinski svet Ajdovščina in zakaj?

Mladinski svet nima članov, ima le organizacije članice, torej sem članica društva tabornikov, ki so me predlagali na mesto predsednice MSA, na katero sem bila tudi izvoljena. V stik z Mladinskim svetom Ajdovščina sem najprej prišla tako da sem se udeležila ene od mladinskih izmenjav, ki jo je MSA vodil v Litvo, nato sem bila predstavnica tabornikov v izvršnem odboru MSA, se vključevala v delo MSA, pomagala pri več programih in akcijah in nazadnje pristala na mestu predsednice MSA, kjer sem še danes.

12. Kako to, da si se odločila postati predsednica MSA-ja?

Predstavljalo mi je nek nov izziv, nadgradnjo dela pri tabornikih in naslednji korak, višji nivo v mladinskem sektorju in mladinskem delu, ki sem ga poznala in opravljala in v katerega sem bila vpeta.

13. Na katere dosežke si najbolj ponosna med svojim predsedovanjem?

Najbolj ponosna sem na doseženo prepoznavnost Mladinskega sveta Ajdovščina v skupnosti, ki je v zadnjih letih precej narasla. Na priznavanje našega dela in prizadevanj MSA-ja za boljšo prihodnost mladih v Ajdovščini, tako med lokalnimi odločevalci, kot med mladimi in tudi starejšimi.

14. Danes časi vsekakor niso rožnati. Kako vpliva trenutna situacija na delovanje MSA?

Rešuje nas to, da so prostori Mladinskega sveta postali naš drugi dom, da se v njih dobro počutimo in radi delamo (prostovoljno, prizadevno in z velikim veseljem).    

15. Kakšni so načrti MSA-ja za prihodnost?

MSA se bo tudi v prihodnje trudil in deloval v smeri strateškega reševanja problemov mladih v naši lokalni skupnosti, predvsem pa težil k ukrepom, ki bodo dolgoročno reševali probleme mladih.

16. Se ti zdi, da se mladi v Ajdovščini dovolj poslužujejo ugodnosti in storitev, ki jih nudi MSA?

Mislim da se jih nezavedno poslužujejo bolj kot vedo, da se jih. Poslužujejo se ugodnosti in koristijo storitve, za katere ne vedo, da za njimi stoji MSA. Ukrepi in storitve MSA posredno vplivajo na vse mlade, čeprav se jih ti premalo zavedajo.

17. Kako je s samo prepoznavnostjo MSA-ja med mladimi?

MSA je med mladimi še vedno premalo prepoznaven, predvsem zato, ker ne izvaja aktivnosti, kot jih izvajajo druga društva, ki bi bile vidne splošni javnosti, temveč se trudi v sodelovanju z Občino in ostalimi mladinskimi organizacijami, predvsem njihovimi voditelji, reševati probleme mladih na višji ravni, in ne biti servis aktivnosti, dogodkov in drugih prireditev, ki bi se jih mladi udeleževali, kot to počnejo druga društva in mladinske organizacije.

18. Je v ozadju dovolj mladih, ki bodo pripravljeni svoj prosti čas žrtvovati za delovanje MSA-ja v prihodnosti, ko ti ne boš več predsednica?

Dovolj jih ni nikoli, se bo pa zagotovo našel kdo, ki bo na nek svoj način, primeren situaciji in okolju, v katerem se bo znašel, vodil mladinsko sceno in prispeval k razvoju mladinskega dela.

19. Kako bi ocenila delovanje Hiše mladih kot celote v  dobrem letu, od kar deluje v Palah?

Mladost prezira posledice in v tem je njena moč, ki se izkazuje tudi v Hiši mladih, kjer so mladi našli svoj prostor za učenje in zabavo! Delo bi ocenila kot navdihujoče, nad pričakovanji, maksimalno, uspešno. Le tako naprej!

20. Ti je ljubše delo pri tabornikih ali v MSA-ju? :)

Ne morem reči katero delo mi je ljubše, ker je popolnoma različno. Delo pri taborniki, vsaj kar se ravni rodu tiče, je zame postala prijetna in zabavna rutina, delo pri MSA pa mi še vedno predstavlja izziv, ki ne bo nikoli postalo rutina.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Raje vsi za enega ali eden za vse?

Najraje vsi skupaj! :)