MC21 - MAJA TRAMPUŽ

1. Na kaj je Maja Trampuž najbolj ponosna?

Ah, kaj pa vem. Mogoče na svojo vztrajnost, da sem igrala rokomet skoraj 20 let. In na zlato medaljo, ki smo jo s soigralkami prejele v sezoni 2009/10. Pa seveda, da sem bila sprejeta na arhitekturo. Še zdaj se spomnim, kako sm s tresočimi rokami odpirala kuverto. In na soavtorstvo pri knjigicah 20/20 in Sodobna hiša v Beli Krajini. Pa na so-ustanovitev Arhitekturnega društva FORUM. In na moj pastičo! ;) Veliko malih stvari skratka.

2. Te najdemo na Facebook-u ali Twitter-ju?

Prej na FB kot Twitter-ju, načeloma pa imam oboje.

3. Raje kava ob sončenem vzhodu ali kozarec vina ob sončnem zahodu?

Karkoli ob sončnem zahodu. Jutra so res lepa, a na žalost nisem jutranji tip.

4. S katero znano osebo, bi se zlahka odpravila na večerjo?

Bwo. Nikoli nism imela idolov.

5. Kako skrbiš za čistejše okolje?

Zelo poredko perem avto, seveda zaradi ekološke osveščenosti :)

6. Katero glasbo boš zagotovo vzela na samotni otok?

Na rajskem otoku mi zadostuje že petje ptičk in šumenje morja.

7. Raje Slovenija ali raje Združene države Evrope?

Ne vem kaj bi raje, trenutno mi Slovenija ne diši kaj preveč, o ZDE pa sem premalo podkovana, da bi lahko podala resno mnenje.

8. Če bi bila Miss sveta, za kaj bi si najbolj prizadevala?

World peace.

9. Opravljaš kdaj prostovoljno delo?

Občasno, če se mi ponudi kaj zanimivega. Enkrat sem bila trenerka 8 let starim punčkam na Evrofestu. Aja, pa moje ubadanje z društvom FORUM je prostovoljno :)

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Še vsaka nam je ratala, če ne prvič, pa drugič. ;) Ne obupaj, dokler ne narediš vsega, kar je v tvoji moči, kasneje pa si ne očitaj, če se ni izšlo, kot si načrtoval.

11. Kako si pristala v svetu arhitekture?

To je bil naraven prehod iz sveta lego kock v svet arhitekture. No, v bistvu sem šla po načelu eliminacije. Prečrtala sem stvari, ki jih ne bi želela počet, me niso zanimale in/ali niso bile perspektivne in ostala je arhitektura. Ampak, to je bilo še v času, ko je bilo gradbeništvo ena najmočnejših gospodarskih panog v Sloveniji.

12. Kdaj pri svojem delu najbolj uživaš?

Ko se stvari poklopijo, ko veš da je vse točno tam, kamor spada. Recimo, prava mala zmaga je, ko se ti, v nevemvečkaterem poizkusu, perfektno izide tlorisna postavitev. Aja, in ko stvar oddaš. Neprecenljivo :)

13. Kakšna arhitektura ti je najbolj pri srcu in zakaj?

Arhitektura z vsebino. Pri taki arhitekturi vidiš, da je nekaj zadaj, en koncept. Seveda mora poleg tega imeti posluh za obstoječe stanje, ponavadi mora služiti določenemu namenu, odgovarjat na takšne in drugačne omejitve, nuditi estetsko zadovoljstvo,...

14. Pred kratkim ste ustanovili arhitekturno društvo Forum. Zakaj, oz. kako je prišlo do te ideje? 

Z idejo smo se s Teo poigravale že nekaj časa, najverjetneje odkar smo se preselile iz Ljubljane  nazaj v Ajdovščino. Vžigalico pa smo zanetile enkrat marca v Bar Hiša mladih, ko smo se dokončno odločile, da ne smemo samo obupovat, ampak moramo poiskati odgovore na vprašanja, kot so: kje bomo dobile delo zase, zakaj  imajo ljudje arhitekte samo za odvečen strošek pri gradnji hiše, zakaj se določene stvari v našem mestu ne spremenijo,  kako konstruktivno opozoriti na točke v Ajdovščini, ki potrebujejo »prevetritev«, kako izobrazit širšo javnost v odgovorne uporabnike prostora,…

15. Kakšne cilje ima v načrtu društvo Forum?

Društvo skrbi za osveščanje svojih članov o kulturi bivanja, dobri arhitekturi, trendih v urbanizmu in zanimivih krajinskih rešitvah v njihovi okolici. Za najmlajše organiziramo igrive arhitekturne delavnice, pripravljamo arhitekturni tečaj za srednješolce, prirejamo okrogle mize z aktualnimi prostorskimi temami, ter tako poskušamo privzgojiti neko afiniteto do (skupnega) prostora. Kratkoročni cilji so postavitev instalacije za Štrudlfest in uspešna izvedba Tedna arhitekture.

16. Kakšni so pa tvoji osebni »arhitekturni« načrti za prihodnost?

Moja prihodnost je tako bleščeča, da ne vidim, kaj skriva :) Nekako upam, da bo moje življenje vedno povezano z arhitekturo, čeprav je trenutno stanje na trgu dela vse prej kot rožnato. Arhitekt potrebuje vsaj 3 leta delovnih izkušenj, preden gre lahko opravljat strokovni izpit in odpre svoj biro. Aja, če kdo koga pozna...:)

17. Kakšna se ti zdi sodobna arhitektura?

Se ti zdi, da je preveč »instantna« ali pa je vseeno dovolj naročnikov, ki vedo v čem je pomen dobre arhitekturne zasnove?  Pavšalno ocenjevanje je nehvaležno delo.  Kot povsod, imamo tudi tukaj primere, ki so nadpovprečno dobri, nadpovprečno slabi in tiste vmes. Ko govorimo o naročniku, pa menim, da se preveč ljudi »izobražuje« o prostoru iz katalogov Mercator Pohištva, Rutarja ali pri prijateljih, sosedih. Po principu videno – kupljeno. Ne zaupajo v arhitektove sposobnosti in znanje, menijo, da bi tako ali tako sami bolje opravili in ne želijo vložiti nekaj več, da bi dobili nekaj več. 

18. Zadnje čase opažamo, da je nekoč tradicionalna slovenska krajina postala kar naenkrat prepletena s fasadami kričečih barv, s stavbami vseh mogočih oblik in podobno? Kakšen je tvoj komentar na tole? 

Prav to je eden od razlogov, zakaj smo se odločili ustanoviti društvo – izobraževanje laične javnosti v odgovorne uporabnike prostora (ki doprinašajo vrednosti kulturne krajine). V društvu sicer nismo tako radikalni, kot na Hrvaškem, kjer  je študent arhitekture zažgal hišo lastnih staršev, ker je bila okrašena z grškimi stebri in pisanih barv, zavzemamo pa se za estetiko namesto eksotike. ;)

19. Ajdovščina in arhitektura?

... sta dva različna pojma? Mogoče smo malenkost zaspali. Ko enkrat padeš v rutino dnevnih del, izgubiš vizijo za nekaj večjega. In Ajdovščina potrebuje nekaj velikopoteznih rešitev, ker se s propadom velikih podjetji razgaljajo nove lokacije, na katere bo potrebno umestiti nek program, drugače bomo imeli »osamelce« v samem »mestnem jedru«, ki pa je samo zase že druga zgodba. 

20. Tvoja najljubša ajdovska arhitektura je?

Zdaj ste me pa dobili. Mogoče bazen, kot je nekoč bil. Original Križajevo Letno kopališče.

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

V kolikši meri je nova stavba pripomogla k večji prepoznavnosti in posledično večji aktivnosti vašega centra?

V veliki meri! Stavba je kot ena krasna bonbonira, v katero zavijemo naše programske čokolatine :)