MC21 - URŠKA MAJDIČ

1. Na kaj je Urška Majdič najbolj ponosna?

Ponosna sem, da znam poslušat srce in se ravnat po svojih načelih; da se znam ulovit in osredotočit kljub velikega ustvarjalnega cirkusa v meni in okrog mene; na vse projekte odgovornosti, katerih del sem in na vse ljudi, ki me znajo razumet tudi, kadar me je težko sledit ali prizemljit.

2. Te najdemo na Facebook-u ali Twitter-ju?

Seveda, sem popolnoma 'nakonektana'. ;) Moj glavni družabni kanal je Facebook. Vabljeni, da se na mojem page-u Urška Majdič – Billysi, povežete z mano. Sem redno tam. :)

3. Raje kava ob sončnem vzhodu ali kozarec vina ob sončnem zahodu?

Ne morem obojega? ;) Iskreno, zaradi mojega načina dela večinoma sončni vzhod prespim. Dan začnem s sadno beljakovinskim shake-om in kavo s cimetom. Kozarec dobrega, zlasti rdečega vina, pa je posebno razvajanje...

4. S katero znano osebo, bi se zlahka odpravila na večerjo?

Pravzaprav gremo raje na pivo. Velikokrat visimo skupaj po zaodrjih, ampak če se srečamo kje zunaj, gremo na pivo. Večerje, če že, delamo tematske – npr palačinke, vegi večerja, z bendom chilly – tu meni preostane samo solata ... a pomembno je druženje. Resnično se glasbeniki med sabo razumemo, težko bi kogarkoli izpostavila.

5. Kako skrbiš za čistejše okolje?

Kot sem naslovila razstavo pred leti: »odgovorna pot se začne doma«. Delam projekte, ki spodbujajo okoljsko odgovornost (npr odgovorni turizem, trajnostna mobilnost, eko izdelki, lokalna pridelava itd). Sem vegetarijanka, kar pomeni, da iz moje strani ni potrebno podpirati mesne industrije, ki precej bremeni okolje. Poleg tega planiram svoje vožnje z avtom tako, da so minimalizirane. Ločujem odpadke in v trgovini izbiram izdelke z manj embalaže. Trudim se stvari ponovno uporabljat, namesto da se zavržejo in kupijo nove. Za nakupe uporabljam vrečke iz blaga, ki jih perem in jih imam že lep čas. K tem aktivnostim spodbujam tudi svojo okolico in javnost, kolikor le lahko,  – a se zavedam, da vsak potrebuje čas, da pride na to stopnjo ozaveščenosti, kaj šele udejanjanja teorije v prakso. 

6. Katero glasbo boš zagotovo vzela na samotni otok?

Že vibracija morja je ena najlepših pesmi na svetu. Sicer pa poslušam od rocka, metala do klasike, tako da bi s sabo vzela kar raznolik paketek. In diktafon za nopve ideje. ;)

7. Raje Slovenija ali raje Združene države Evrope?

Raje svoj prostor, ki se ne ukvarja z mejami in politiko, ampak s trajnostnimi cilji in zdravim razvojem.

8. Če bi bila Miss sveta, za kaj bi si najbolj prizadevala?

Dvomim, da ima Miss sveta moč, ki bi lahko karkoli premaknila. Mogoče bi naredila kaj drastičnega, da bi se o tem pisalo – npr. posadila krono na glavo kakšne humanitarne aktivistke in naredila cel šov na najbolj gledani oddaji v živo, o temah onesnaževanja in vlaganja v orožje namesto v trajnostne programe. Pa dvomim, da bi imelo učinek, vsaj dogoročni.

9. Opravljaš kdaj prostovoljno delo?

Po svojih najboljših močeh. Trenutno o tem vodim tudi svoj blog, z naslovom Nikoli nisi res sam (Uareneveralone), katerega namen je ustvarjat mozaik skupnega truda za dobro. Gradijo ga majhni "kamenčki", kot so ideje za prostovoljstvo ter nasploh angažiranje s skupnimi močmi za boljši svet. Lokalno in globalno.

( http://uareneveralone.blogspot.com/2013/10/zakaj-ze-alias-poloziti-svoj-kamencek-v.html )

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Kadar si na razpotju, se vprašaj, katera pot ima več ljubezni. Več srca. Ne ego – srce. Tista je prava, tudi če je težja. Tako nikoli ne moreš nič obžalovat. In še to – spoštuj; spoštuj starejše, življenje, naravo, ter predvsem – sebe.

11. Kdaj je bil tisti prelomni trenutek, ko si pogruntala da nosiš v sebi malce več talenta za glasbo in da bo to tvoja pomembnejša pot v življenju?

Zgodilo se je samo od sebe... Odkar pomnim, sem ljubila glasbo. Spomnim se, kako sem bila kot zgolj petletna deklica ganjena ob poslušanju Čajkovskega – Trnuljčice. In kakšno leto kasneje sem zopet ganjena jokala ob gledanju mjuzikla Cats v živo. Ta čustva do glasbe so tako močna, da sploh ni bilo dvoma, da bi ne imela glasbe v življenju. Vendar pa mi je manjkala samozavest... Občudovala sem glasbenike, ki so 'razturali' glasbilo, sama pa sem bila boleče sramežljiva. Šele Sergej (Pobegajlo) je bil tisti, ki me je naključno slišal peti in sploh ni hotel slišati mojih dvomov – postavil me je pred mikrofon in nastala je prva plošča – Modra pravljica. Bila sem čisto sveža, neizbrušena... Na promociji albuma mi je bilo slabo od treme. A kmalu sem spoznala svoj drugi jaz na odru, ki je svoboden in izrazit; postopoma je ta odrski jaz marsičesa naučil tudi Urško v vsakdanjem življenju. Glasba me osvobaja .. vse to povem v besedilih, npr. Hello Hello.

12. Kaj je tisto najpomembnejše kar se ti zdi, da ti glasba vrača v življenju?

Je moj glas, moje orodje izražanja, kanal z Vesoljem – recimo temu, kakor hočemo, dejstvo pa je, da je velik del mene. Z glasbo sem v stiku s sama sabo, na svoji najboljši, dušni ravni.

13. Začela si kot »čistokrvna« rokerica, zadnje čase pa te najdemo tudi v drugih žanrih. Je to neka logična pot ali le vmesna postaja?

Vedno rokerica. ;) Kot omenjeno v prejšnjih odgovorih, moj spekter glasbe od nekdaj obsega veliko širino. Tudi na ploščah je zaznati primesi drugih slogov, čeprav gre za skladbe, ki pa radijsko niso bile izpostavljene. Ravno tako sem napisala in odpela komad If I.. (Fell in Love), ki ga izvaja DJ Sylvain; to je bil 'izlet' v house vode. Velikokrat sem bila gostja simfoničnega orkestra, itd. Zdaj, ko imam poleg Billysov še bend King Foo, pri katerem je bistvo ravno prepletanje žanrov in paradoks brezmejne kreative v priredbah, poleg avtorske glasbe, pa seveda to bolj pride do izraza.

14. Kako bi opisala tistih zadnjih pet ali deset sekund, preden pozdraviš občinstvo dol iz odra?

Najtežje! Na oder mi nikoli ni lahko iti, vedno rabim kakšno minuto ali tudi več, da 'padem notri' v občutek. In na koncu bi vedno še ostala, mi je težko oditi. Nikoli nisem utrujena, zlasti, če je občinstvo pravo in sodeluje... ta občutek je eden najlepših.

15. Če bi danes zaključila s petjem, kaj bi izpostavila kot vrhunec tvoje glasbene kariere?

Uspeh verjetno dojemam drugače, kot bi ga nekdo drug. Lahko bi rekla, da gre za glasbene nagrade, ki sem jih prejela. Ali za nnepozabne masovne koncerte z 20.000 gledalci. Ali štiri albume in uspešna promocija. Ali samostojni koncert z Big bandom. Vendar meni je uspeh ravno tisti moment, ki ga doživiš z občinstvom, ko se naredi posebna energetska vez. Ali to, da mi piše oseba, ki pravi, da sem ji v nekem trenutku resnično pomagala s svojim sporočilom v komadu. Nekdo mi je rekel, da ga je v momentu depresije naša skladba nekako premaknila in se je začelo odpirat na bolje. Ko sem to slišala, so me preplavili močni občutki zavedanja, da je to, kar delam, več kot ljubezen, več kot veselje in več kot odgovornost. Je že poslanstvo. Poslanstva pa ne moreš gledat kot na kariero, kajne? ;)

16. Kot lahko opazimo, mnogo truda in energije vlagaš tudi v videz, oziroma osebni stil na odru. Ti je to nuja ali veliko veselje?

(smeh)...Kako bi se smejali, če bi me videli, kako z bliskovito hitrostjo vržem stvari v torbo ... K sreči imam dve nadarjeni prijateljici – Tanja – Pandemonium Clothing, sicer Goričanka, ki mi posoja bolj ekstravagantno rokersko, ter Vesna iz trgovine Tree v stari Ljubljani za ljubko eleganco. Sicer pa se znajdem s svojimi oblačili, ki jih kombiniram na tisoč in en način. Veselje imam pa res z rokavičkami, ki so moj mali fetiš. In seveda skrb za mojo 'grivo' – z dolgimi lasmi je cela drama, če jih ne krotiš. ;) Jaz jih krotim s Senscience-om in super ekipico v salonu Deseo, kjer je vedno odlična glasba, mmm masaža lasišča in dobra volja. ;)

17. Koliko časa potrebuješ da napišeš dober »komad«? Vemo, da ti tudi pisanje tekstov ni tuje.

Koliko časa potrebuješ, da se zaljubiš? Kaj ni to relativno? ;) Zdi se, da komad zori nekaj časa in ko imam pred sabo papir, tipkovnico ali diktafon, se kar sam napiše, brez ustavljanja. Mogoče potem kak delček še spoliram ali kak del napišem naknadno ... Kar se pa vokalnih linij tiče, nastajajo mimogrede, največkrat v avtu ali čisto 'randomly'.

18. Zasledili smo, da v tvojem vesolju obstaja svet tudi poleg glasbe? Nekaj se šušlja o »zelenem turizmu«, pa o dobrodelnosti, tudi jahanje konj ti baje ni tuje, veliko pozornosti prejmeš z Grossmannovim festivalom? Kako je s tem, če lahko tako rečemo, tvojim prostim časom?

Že to, da odgovarjam na ta intervju z rahlo zamudo pove, da imam resnično prenatrpan urnik. In rešuje me le to, da sem delovna in mi ni težko delati tudi ponoči, do treh zjutraj. Moji projekti so razvnovrstni – zdaj sicer najbolj osredotočeni na management odnosov z javnostmi pri agenciji Gig, glasbeno na oba benda, po novem letu pa se že začne intenzivna priprava Grossmannovega festivala, ki je eden najobsežnejših, kreativnih in mednarodno uspešnih slovenskih festivalov. Odgovornost vnašam v čisto vse, kar počnem. Pravzaprav vse poteka vzporedno ... Lahko bi rekli, da sem prepletena z vsem, kar delam. Moji hobiji so specifišni, mogoče malo nekonvencionalni, a me osrečujejo – umetnost borilnih veščin, sprehodi v gozdu ter jahanje, pa še kaj bi se našlo. Recimo fitness z enem najboljših osebnih trenerjev pri nas - Gašperjem Simčičem (HOTS) za mišični tonus in rehabilitacijo mojega gležnja. Skratka – ne vem, kaj je to dolgčas! ;)

19. Katero znano ime iz sveta glasbe ti predstavlja vzor?

Hmmm... spoštujem veliko glasbenikov, ki dela iskreno in dobro. Težko izpostavim le eno ime.

20. Kdaj se ponovno vidimo na odru MC Hiše mladih? 

Upam, da kmalu!! ;))

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Kako po vašem  spraviti mladino izpred zaslonov na koncert? ;)

Verjetno bo potrebno gostovanje King foo banda na našem odru! :)