MC21 - PETRA BRECELJ

1. Na kaj je Petra Brecelj najbolj ponosna?

Dejansko se mi je ob tem vprašanju povsem zataknilo, zato sem vprašala mamo in fanta, kaj bi na mojem mestu odgovorila. Mama je rekla: »Na psa!« (Hvala, mama…) Fantov odgovor bom pa raje zadržala zase, tako da sem spet na začetku. Ne vem sicer, če sem na to NAJBOLJ ponosna, ampak glede na to, da po statistiki večina blogov izzveni v roku prvih šestih mesecev, sem kar ponosna, da sem vztrajnejša od večine.

2. Te najdemo na Facebook-u ali Twitter-ju?

Na Twitterju (@4peetssake) in Google+ (Peet Forpeetssake).

3. Raje kava ob sončnem vzhodu ali kozarec vina ob sončnem zahodu?

Ne pijem kave, tako da pitje kozarca vina za kozarcem od sončnega zahoda do vzhoda, prosim.

4. S katero znano osebo bi se zlahka odpravila na večerjo?

S Charliejem Sheenom. Če pa bi bil zaseden, bi bila njegova idealna zamenjava Johnny Depp – imam nekaj vprašanj o njegovem obdobju s Kate Moss.

5. Kako skrbiš za čistejše okolje?

Recikliram, hodim peš po mestu, pobiram smeti s tal, ko sem na sprehodu s psom, se čim redkeje umivam.

6. Katero glasbo boš zagotovo vzela na samotni otok?

Uf, seznam bo dolg. Björk – Selmasongs, Paul Kalkbrenner – Berlin Calling, Style of Eye – Essential Mix 2009, Dr. Dre – 2001, The Doors – The Doors, Ambivalent – Treehouse Miami 2012 set, Eminem – Marshall Mathers LP, Tomy DeClerque – My Chart March 2013, Bob Marley – Greatest Hits, Pink Floyd – Wish You Were Here, Nirvana – Nevermind, Richie Hawtin – Berlin Watergate 2012 set, Dubfire – WMC 2013 set. Recimo.

7. Raje Slovenija ali raje Združene države Evrope?

Lahko Slovenija IN Združene države Evrope? Doma je lepo, a drugod je lahko še lepše.

8. Če bi bila Miss sveta, za kaj bi si najbolj prizadevala?

Da ukinemo Miss sveta.

9. Opravljaš kdaj prostovoljno delo?

V tradicionalnem smislu ne, si je pa že marsikateri delodajalec mislil, da delam kot prostovoljka.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Zadnje dni se mi po glavi vali moto Steva Jobsa: Ne poskušaj biti boljši od tekmecev, bodi drugačen.

11. Kako, kdaj in zakaj v svet blogerstva?

Kako? Nerada, ker se ne maram izpostavljati. Kdaj? 5. septembra 2012. Zakaj? Ker sem si od nekdaj želela preživljati s pisanjem in sem si končno priznala, da brez izpostavljanja ne gre.

12. Se je morda tvoja ideja o tem, kaj boš pisala, z leti spremenila ali je rdeča nit še vedno ista kot na začetku ustvarjanja?

Rdeča nit je več ali manj ista, na začetku sem se bolj ukvarjala z dolžino objav. Nenapisano pravilo diktira oziroma svetuje od 500 do 1000 besed na objavo, češ da je to uporabniku najbolj prijazno, čeprav, roko na srce, nekateri ne preberejo niti 200 besed na leto, kaj šele na objavo. Slej ko prej sem ugotovila, da dejansko ne pišem za te ljudi, zato zdaj tipkam, dokler se ne iztipkam.

13. Kje najdeš navdih za novo zgodbo na blogu?

V vsem, kar se dogaja okrog mene: Ko me kaj zanima, ko me kaj razjezi, ko me kaj presune, ko bi rada kaj dopovedala fantu, pa mi ne pusti do besede – to napišem.

14. Koliko bralcev oziroma sledilcev imaš?

Če seštejem vse junake na vseh socialnih omrežjih, moje čete trenutno štejejo 862 glav. Koliko od njih pa dejansko kaj prebere, vesta samo dedek Mraz in Miklavž.

15. Koliko časa ti vzame pisanje bloga?

Da se poslikam za eno objavo, mi vzame eno uro, obdelava fotografij od ene do štiri ure in pisanje besedila prav tako od ene do štiri ure. Objavljam trikrat na teden vsak teden brez izjeme, torej to znese … Za eno malo službo.

16. Kako se oglašuješ oziroma kako promoviraš svoje objave?

Jih ne kaj preveč. To prepuščam (redkim) naključnim ljudem, ki stvar preberejo in se jim zdi dovolj zanimiva, da jo delijo naprej – vsem takim res najnajnajnajnajnajnajnajlepša hvala!

17. Kaj bi svetovala nekomu, ki bi želel začeti s pisanjem bloga? Na kaj naj bo pazljiv, kakšne naj bodo objave in podobno?

Nedvomno bi bilo bolje, če bi sama še kup nasvetov dobila, kot pa če bi jih delila, ampak vseeno … Če se ima človek namen z bloganjem ukvarjati resneje kot zgolj ljubiteljsko, ne škodi, če si že na samem začetku razjasni termine, kot so organski promet (organic traffic), optimizacija strani (SEO), osnovna vsebina (pillar content) in drug podoben duhamoren balast, ki pa ga je nujno treba osvojiti.

18. Verjetno spremljaš tudi konkurenco. Katere bloge sama spremljaš in kakšno je tvoje mnenje o blogerski sceni v Sloveniji?

Spremljam približno 150 blogov, tako da gremo kar po abecedi – An… Šala mala, jih bom raje naštela samo nekaj (trenutno) najljubših: Micah Gianneli, 8 and 2, Angelica Blick, Moiminnie, Jak and Jill, Carolina Krews, 5 Inches and Up, Hipstercrite, Fanny Lyckman, Ajda Sitar in Nightmares and Boners. Slovenskih blogov je ogromno, mislim pa, da ne moremo govoriti o neki sceni, ker med Slovenskimi blogerji ni nobene kohezije – vsak zase, nihče za nobenega. To je nekako tudi moto naše države, a ni?

19. Kje in kako vidiš svoj blog čez pet let?

V svojih najbolj norih sanjah – na papirju. Če bom kdaj objavila zbirko svojih objav v tiskani obliki, zagotovo ne bom pomišljala ob vprašanju, na kaj je Petra Brecelj najbolj ponosna.

20. O čem bi rada pisala, pa še nisi?

V rokavu imam kup resničnih zgodbic, ki bi bile precej zanimive za zunanjega opazovalca, a žal nisem edina vpletena, tako da …  Ostajajo v moji glavi. Sicer pa res pišem, kar me je volja, nimam nobenih ovir. Mislim, da se to opazi že, če samo preletiš naslove objav.

21.POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Kaj, ko bi MC organiziral kako čistilno akcijo? Naši metropoli ne bi škodilo malo čistke, a? Jaz pridem!

Zanimiva in zelo koristna ideja. Bomo razmišljali v tej smeri pri pripravi programa za naslednje leto! :)