MC21 - AJA FRANCA

1. Na kaj je Aja Franca najbolj ponosna?

Na to, da sem kjer sem, z vsemi dosežki tako osebnostnimi kot tudi na področjih, ki me osrečujejo in izpopolnjujejo. Hvaležna sem, da se zavedam, da sem lahko to kar sem.

2. Te najdemo na Facebook-u ali Twitter-ju?

Le na Facebook-u.

3. Raje kava ob sončnem vzhodu ali kozarec vina ob sončnem zahodu?

Težko se odločim, oboje mi zelo ugaja.

4. S katero znano osebo, bi se zlahka odpravila na večerjo?

Če bi imela to možnost bi bila zelo vesela družbe Jillian Meyers, ki je ena izmed mojih večjih vzornikov in jo vidim kot pomembno ustvarjalko in umetnico v plesnem svetu.

5. Kako skrbiš za čistejše okolje?

Ločujem … :)

6. Katero glasbo boš zagotovo vzela na samotni otok?

Brez reggie-ja ne grem! :)   

7. Raje Slovenija ali raje Združene države Evrope?

Cel svet je priložnost, ko pa se vsakič znova vračam domov je občutek dokaj pravi.

8. Če bi bila Miss sveta, za kaj bi si najbolj prizadevala?

Za mir na svetu?…ja, podpišem!

9. Opravljaš kdaj prostovoljno delo?

Trenutno poskušam čim večkrat prostovoljno nastopati kdaj pa kdaj tudi učiti.

10. Tvoj nasvet mladim bi bil?

Zaupajte vase, imejte se radi in poiščite srečo v vsem kar počnete. Bodite bolj hvaležni za vsak trenutek, ki vam je dan in svetite vsak dan kot, da je zadnji.

11. Zakaj si se odločila vstopiti v svet plesa?

Ko je nekaj kar ljubiš , delaš z navdušenjem in je del tebe že od majhnih nog, s časoma prideš do spoznanja da brez tega nebi bil srečen. Ko znaš vztrajati, potrpeti, se odločati na poteh do zadanih ciljev se zaljubljaš bolj in bolj. Potem ni več ničesar kar bi lahko izgubil.

12. Kaj ti pomeni ples?

Je svoboda izražanja neštetih občutkov. Je zadovoljstvo in lepota. Vsakdan in življenjska energija.

13. V kateri plesni skupini te danes lahko srečamo?  

Letos sem postala del družine Artifex v Ljubljani, hvaležna pa sem tudi, da pripadam plesnemu gibanju Yappselon, ki deluje mednarodno.

14. Kako pa poteka izobraževanje v plesu? Kje se izobražuješ?

V Sloveniji si lahko del plesne šole/kluba, to pomeni da se vpišeš k določeni zvrsti plesa in tam treniraš kot del skupine. Imaš svojega trenerja, ki ti ponuja svoje znanje – moja trenutna trenerja sta Žiga Mlakar in Aleš Trdin. Organiziranih je tudi veliko odprtih plesnih delavnic (workshop-ov), ki se jih udeležiš po svoji želji. Navsezadnje pa je tu še tujina, ki ponuja tako ogromno. Sama se tako kot workshop-ov udeležujem tudi raznoraznih plesnih kampov, ki so namenjeni intenzivnemu treniranju in spoznavanju novih stilov oz. gibanj s številnimi koreografi. Poskušam se vedno več izobraževati v tujini, saj je izbira plesnih tehnik veliko bolj široka.  

15. Kje najdeš navdih in inspiracijo za tvoje koreografije?

Inspiracija je stvar trenutkov, dogodkov, ki se čustveno odražajo v moji glavi in telesu. Glasba mi sama po sebi stopi pod kožo in iz mene privabi gibanje, naj bo to zaradi njenega sporočila, ritmov ali  muzikaličnosti. Velik del navdiha pa mi predstavljajo drugi ustvarjalci na plesnem področju, ki se prav tako trudijo izražati sebe s svojo energijo in občutki.

16. Te mika morda še kak drug »svet« plesa, ki ga morda hraniš za prihodnost?

Veliko form plesa, ki me zanimajo še nisem imela priložnosti spoznati, vse od izvornih Afriških plesov do razvito tehniških zvrsti. Željo imam po vsem tem, vendar se svet plesa, ki sem si ga od zmeraj želela izkusiti približuje.

17. Na kateri plesni dosežek si najbolj ponosna?

Na vsakega en mlčk. :) Od nastopa s pevko Eve, do sodelovanja s koreografi/vzorniki. Zadnji, najbolj svež pa je sodelovanje z Yappselonom na štiridnevnih plesnih delavnicah v Liestal-u v Švici skupaj z Viki Čerček. Prvič sem se imela priložnost predstaviti kot koreografinja tudi v tujini. Nepozabno!

18. Kakšno je tvoje mnenje o plesni sceni v Sloveniji?

Slovenci smo daleč najbolj talentiran narod. :) Ne gleda na to, da nam je zaradi naše majhnosti ponujena le določena mera znanja, smo prav tako zelo uspešni tudi pri plesu.  Plesalci se počasi zbujajo, več in več nas je začelo slediti svojim sanjam vendar smo v primerjavi z drugimi narodi še vedno zelo zadržani in prestrašeni. Verjamem, da je čas, da se bolj povežemo, začnemo podajati vse več znanja med seboj, saj bomo le tako lahko našli pravo izboljšanje v smislu giba in rasti, kot ustvarjalci.

19. S katerim znanim imenom iz sveta plesa bi rada nekoč sodelovala?

Uf.... Spisek bi lahko bil daljši, kot za v 'špejžo'. Jillian Meyers, Laure Courtellemont, Queensy, Lil GBB-jem in še z mnogo drugimi. :)

20. Kje bi rada zaplesala pa še nisi?

 Med oblaki…

21. POSTAVI SVOJE VPRAŠANJE MLADINSKEMU CENTRU HIŠA MLADIH !

Bomo lahko v kratkem videli tudi kakšno plesno točko v MC Hiša mladih in če bi to lahko postal še en reden način animacije pri vas? :)

Zanimiva ideja in vsekakor z veliko možnosti za realizacijo! :)