Pester počitniško - turistični vrvež v ajdovski Hiši mladih

Zabava & prosti čas | Sreda, 28.08.2019 ob 12:28 | MKC Hiša mladih Ajdovščina

 Poletje je čas, ko se v ajdovskem Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih precej dogaja. Številni starši so izkoristili zelo dobrodošlo ponudbo otroškega počitniškega varstva, v polnem teku tudi je turistična sezona, ki bo, po besedah vodje centra Tonje Ferjančič, spet rekordna. Pred vrati pa je novo šolsko leto in priprave na jesenske dejavnosti v Palah so že v polnem teku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mladinski kulturni center Hiša mladih v ajdovskih Palah že deveto leto ponuja mladim in tudi malce manj mladim številne možnosti kvalitetnega preživljanja prostega časa. Tudi v poletnem času je podobno, le da je glavna aktivnost namenjena predvsem najmlajši populaciji. Uvedba počitniškega varstva je bila zagotovo zadetek v polno, saj so s tem v Hiši mladih mnogim staršem močno olajšali težavo, kam z otrokom med poletnim premorom. Program počitniškega varstva je zelo pester, z različnimi vsakodnevnimi animacijami, včasih pa na pomoč pri programu priskoči tudi Medobčinsko društvo prijateljev mladine ter Center za krepitev zdravja Ajdovščina. Obenem je počitniško varstvo koristno tudi za dijake in študente, ki s počitniškim delom (financira ga Občina Ajdovščina) v Mladinskem centru pridobivajo prve delovne izkušnje, obenem pa še nekaj malega zaslužijo.

Poleg počitniškega varstva pa Hiša mladih tudi čez poletje ne počiva. MKC je pripravil dve odmevni razstavi, Bit&Beat v Vipavskem Križu ter Namizni nogomet je več kot le igra! v Galeriji Hiša mladih. Člani Kluba ajdovskih študentov so s tradicionalnim Letnim vrtom in Kinodejko znova poskrbeli za poletno dogajanje v Ajdovščini, pred vrati je zadnji vikend, ki ga bo s koncertom zaznamoval Vlado Kreslin. Že naslednjo soboto pa se bo v Palah zgodila Pivomanija, festival kraft pivovarn, v organizaciji domače pivovarne Pelicon. Čez poletje je bil dejaven tudi Inštitut za mladinsko politiko, ki je pripravil mladinsko izmenjavo mladinskih delavcev iz šestih držav, beseda pa je tekla o tem, kako se danes približati mladim, jih aktivirati in skupaj z njimi graditi mladinske politike, izmenjali pa so si tudi primere dobrih praks.

Poletje pa je obenem čas, ko se v ajdovske Pale naselijo turisti iz celega sveta. Nekateri obiščejo TIC in si priskrbijo potrebne informacije za raziskovanje Vipavske doline, mnogi pa izkoristijo mladinski hotel in si bivanje v vse bolj prepoznavni Vipavski dolini, podaljšajo s spanjem v ajdovskem hostlu. Številka nočitev v Hiši mladih vsako leto raste in kot kaže bo tudi letos padel rekord. Še več o poletju v Hiši mladih pa izveste v spodnjem intervjuju s Tonjo Ferjančič, vodjo Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih.

Tonja

V Hiši mladih tudi letos poteka otroško počitniško varstvo. Koliko otrok se ga  letos poslužuje, katere so dejavnosti s katerimi si krajšajo čas in zakaj se otroci radi zjutraj pripeljejo v Pale?

Počitniškega varstva se je letos poslužilo okrog 100 otrok. Nekateri so bili na delavnicah več tednov, drugi so bili z nami tedensko. Delavnice smo kreirali skupaj oz otroki v smislu timskega načrtovanja, tako smo njihovo idejo, pobudo razdelali na več nalog skozi teden in projektno raziskovali. Zanimalo jih je morje, vesolje, srednji vek, gledališče, športi, glasba, namizni nogomet… Za posebno glasbeno doživetje nas je obiskala Mala Momo. Uresničevali so se tudi individualni načrti, želje posameznikov. Svoja avtorska dela so otroci prikazovali v avli hiše na dnevnih razstavah. Ustvarjanje gledaliških predstav je bilo za otroke  toliko bolj zanimivo, saj so si jih lahko ogledali vsi stanovalci Hiše mladih. Otroška domišljija in ustvarjalnost je preprosto oživela hišo.

Velik vsebinski doprinos delavnicam so bile aktivnosti MDPM Ajdovščina in CKZ Zdravstveni dom Ajdovščina, ki so v dogovorjenih časovnih terminih  dopoldneve popestrili s svojimi aktivnostmi.  Zakaj se otroci zjutraj radi pripeljejo v Pale? Ja, v Palah je preprosto lepo. Možnost bivanja zunaj in noter brez, da bi tvojo pot prekrižali avtomobili in prijazna tišina v senci mogočnih dreves. Sliši se res nekoliko pravljično, vendar dejansko v Palah imamo te čudovite možnosti. Vsak otrok se lahko izrazi na svoj način, tako je spodbujanje njegove participacije velik doprinos k njegovemu zadovoljstvu in občutku imeti se fajn.

Hiša mladih ima tudi pomembno vlogo v razvoju turizma na območju občine Ajdovščina. Del Hiše mladih je hostel, kjer je ravno poleti najbolj živahno. Kakšno je letošnje poletje v ajdovskem hostlu?

Poletje v ajdovskem hotelu je nad pričakovanji. V teh dneh beležimo 2700 nočitev, kar je za nas velik dosežek in do konca koledarskega leta pričakujemo vsaj 1000 nočitev več. Turisti ostajajo dan, dva ali celo tedensko. Gostje prihajajo iz različnih interesov, predvsem je to atraktivna vipavska dolina, ki jih vabi na kolesarske in pohodniške poti.  To poletje je bilo tudi bivanje 30 – tih mladih zaradi evropske izmenjave v okviru IMP in MSA Ajdovščina. Ajdovci mogoče res ne morejo slediti toku dogajanja v naši hiši, je mogoče prav zato dobrodošla informacija, da smo v Palah zelo obiskani. Smo nacionalno pisano obarvani, po hodnikih se razlegajo različne barve jezikov in prav to je tisto kar nam omogoča, da vedno bolj verjamemo v mladinski hotel in morebiti celo povečanje njegovih kapacitet. 5 zaposlenih v mladinskem hotelu in mladinskem centru skrbno neguje to čudovito zgodbo, ki jo pišemo že 9 let in iz leta v leto postaja večja.

Bliža se novo šolsko leto, ki kot po navadi prinaša nov začetek aktivnosti mladinskega centra. Kakšna bo letos jesen v MKC-ju?

Dogodki v jeseni bodo povabili k sodelovanju različne ciljne skupine. 22. oktobra bo potekal  že 7 Zaposlitveni bazar, ki ga organiziramo v Športnem centru Ajdovščina za osnovnošolce in srednješolce. V Hiši mladih bo potekal Festival Hiše mladih na katerega lepo vabimo ajdovce, da skozi vsebino festivala spoznajo tudi življenje in delo vseh aktivnih v hiši. Za vzgojno- izobraževalne zavode lokalne skupnosti bo v jeseni potekal 2. posvet na temo prepovedanih substanc med osnovnošolci in dijaki. V baru Hiša mladih bomo začeli s  Stand-up večeri in koncerti. Prav tako se bodo začele odvijati aktivnosti v konferenčnih dvoranah. Prostorsko smo zanimivi za izvajalce, ki h aktivnostim povabijo zunanje z različnimi vsebinskimi ponudbami. Zasedenost prostorov skozi leto je velika.

Mladinski center je znan po tem, da se v njemu rojevajo nove, zanimive in kreativne ideje predvsem mladih. Velja pred začetkom novega šolskega leta povabiti mlade in njihove ideje k obisku MKC-ja? Zakaj je prav, da mladi obiskujejo Hišo mladih?

Prav to je namen mladinskega centra, da podpremo ideje posameznikov ali skupine in jim pomagamo k njihovi uresničitvi. Skozi leta beležimo kar nekaj primerov dobre prakse. V Hiši mladih je še vedno veliko prostora, ki ga lahko uporabimo, tako se pri nas lahko učite, pišete domače naloge, pridete in se tukaj družite s prijatelji, ustvarjate, kreirate, postanete prostovoljci in se tako pridružite različnim dobrim namenom in s tem pridobivate izkušnje za življenje na različnih nivojih. Čeprav se zavedamo, da se mladi danes družijo na drugačen način in je individualnost v ospredju, se jim v mladinskem  centru znamo približati. Pridite k nam in se imejte FAJN.

Hvala.

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

5 + 1 =