Anja Korenč

Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha.

 

De Chernatony je v svoji knjigi Blagovna znamka: Od vizije do vrednotenja zapisal, da je blagovna znamka skupek funkcionalnih in čustvenih vrednot. Oba sklopa vrednot sta za potrošnike enako pomembna, saj bodo blagovno znamko izbirali na podlagi tega, kako se njene vrednote ujemajo z njihovim življenjskim slogom in kako lahko z njo zadovoljijo lastne potrebe. V nadaljevanju še pove, da blagovne znamke nastajajo v okviru trženjskega načrtovanja, živijo pa predvsem v glavah potrošnikov.

Opredeljevanja pojma blagovne znamke se je lotilo mnogo avtorjev, a je meni zgornji najbljižji, saj sem prepričana, da pravo dodano vrednost blagovni znamki da ravno potrošnik. S tem, ko kupuje njene izdelke ali se poslužuje njenih storitev, pomaga k njeni rasti in slovesu. In bolj, ko raste, večji sloves ima in večji pomen predstavlja za družbo.

Če se ozremo po delovanju družbe, lahko ugotovimo, da so se naši življenjski slogi oblikovali na podlagi in s pomočjo različnih blagovnih znamk. Vsi sicer nismo privrženi enakim imenom, a za nekaj multinacionalk lahko rečemo, da so skupne vsem. Tako si je recimo skozi leta Coca Cola pridobila svetovni sloves in je postala najbolj prepoznavna blagovna znamka na našem planetu. Z imenom coca cola tako mimogrede poimenujemo skoraj vsako pijačo, ki je temne barve, ima mehurčke, vsebuje kofein in je po okusu podobna pravi Coca Coli. Podobno se je zgodilo tudi z blagovno znamko Adidas. Kot otroci smo športnim copatom govorili kar adidaske, ne glede na to, kaj je pisalo na njih.

O podobnih primerih lahko govorimo tudi z ozirom na slovenski trg.

Najlepši primer je Radenska, ki je s 180 letno tradicijo postala sinonim za vodo z mehurčki. Trenutno najodmevnejši pa zagotovo Mobitel, ki predstavlja sopomenko mobilnemu telefonu.

Podjetje Mobitel je postavilo temelje mobilni telefoniji v naši državi.

V 22. letih je uspešno gradilo na prepoznavnosti svoje blagovne znamke.

V njihovi vizualni podobi in njihovih vizualnih sporočilih še vedno vidim perfekcijo. Skozi vsa ta leta so sledili svoji filozofiji, se prilagajali trgu in, vsaj na vzven, uspešno krmarili med različnimi ciljnimi skupinami. Postali so blagovna znamka mobilne telefonije, kateri smo Slovenci najbolj zaupali. In kaj zdaj? Zdaj je, vsaj na videz, vsega konec. Ime Mobitel je kar naenkrat izginil iz javnosti, umaknili so njegove logotipe in ostale prepoznavne simbole ter jih nadomestili s Telekomovimi. V medije pa poslali novo oglasno kampanjo, katero mnogi ciljni potrošniki težko razumejo.

Sami trdijo, da je bila poteza dobro splanirana, konkurenca si že mane roke, jaz pa pravim, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha.

V glavi se mi zarisuje scenarij, po katerem se bo Mobitel kot Fenix iz pepela vrnil na naš trg. Seveda, pod drugim okriljem in mogoče še za kanček močnejši. Drugače kot tako si takšne poteze, v času, ko moramo spodbuditi lastno gospodarstvo, ne znam razlagati. Sicer pa, pustimo času čas.

 

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja MC Hiše mladih.

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

6 - 7 =