ANJA KORENČ

Moje, Tvoje, Naše.

Naša družba je zrasla na novih medijih, dozorela z internetom in se identificirala s pomočjo socialnih omrežij. Kljub vsem pastem je novosti novih tehnologij zlahka sprejela za svoje in postala komunikacijsko neodvisna. Toda kje točno se je med vsemi novimi priložnostmi in neodvisnostjo izgubila vest posameznikov? 

Celo življenje v sebi gojim prepričanje, da moramo ljudje držati skupaj. V grobem zelo preprost nasvet, ki bi lahko rešil mnogo težav današnjega sveta, a v svoji biti očitno preveč zapleten, da bi ga ljudje znali upoštevati. Včasih imam celo občutek, da je lažje javno "popljuvati" neko avtorsko delo, kot pa na štiri oči izreči kompliment. Še več, ljubosumje pelje vse do tja, ko začnejo nastajati plagiati ali huje, ko se avtorsko delo preprosto vzame in javno objavi naprej pod drugim imenom. In četudi bi mnogi zato krivili internet, jaz krivim ljudi.

Čeprav lahko na prste ene roke preštejem koliko let se resneje ukvarjam z grafičnim oblikovanjem in fotografijo, pa nimam dovolj prstov, da bi preštela kolikokrat sem že bila deležna okoriščanja drugih z mojimi izdelki in idejami. Sprva me to ni ganilo, mogoče mi je kdaj celo laskalo, z leti pa sem postala pazlivejša in, če se takrat nisem želela usajati, pa zdaj naredim vse, da dosežem svoj prav.

Takšne in drugačne prekrške ter raznorazne laži o izvoru, opazim vsak dan. Nekatere so večje, druge pač manjše, a vsaka me vedno znova preseneti. Na dejstvo, da ljudje niso dovolj ozaveščeni, se že davno požvižgam. Vsak prekrškar točno ve kaj počne in upa, da ga nihče ne bo zalotil. Digitalna kraja pa tako postaja drugi največji svetovni posel, takoj za vojno.

Vizualna dela so narejena z namenom, da so vidna. Če želimo, da to postanejo, se morajo širiti in doseči množice. Internet pa je medij čigar poslanstvo je z informacijami nahraniti čimvečje število ljudi. Z vsako informacijo naj potuje tudi avtor in naj vsi ti posamezniki spoznajo tudi njega.

Zavedam se, da s tem zapisom ne bom rešila sveta, a če bodo te besede ozavestile vsaj eno dušo, so moje misli dosegle svoj namen. Ravnajte pravilno in vestno, saj to, da je nekaj dostopno na internetu, še ne pomeni, da nima lastnika.

 

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja MC Hiše mladih.

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

8 - 7 =