Rod MLADI BORI - Taborniki Ajdovščina

M-L-A-D-I  BORI BORI BORI  ZDRAVO!!!

S tem glasnim pozdravom se taborniki pozdravljamo med seboj, ajdovski pozdrav se nekoliko razlikuje od ostalih po Sloveniji zato nas povsod še prej spoznajo. V Ajdovščini smo taborniki prisotni že vrsto let, kmalu jih bo kar 60. Sicer pa smo eden izmed večjih taborniških rodov, ki delujejo po vsej Sloveniji pod okriljem Zveze tabornikov Slovenije. V društvo je vsako leto včlanjenih okrog 80 – 100 članov.

Večina ljudi v Ajdovščini in po svetu nas prepozna po pisanih ruticah, ki jih nosimo okrog vratu, srajci peščene barve, taborniškem domu Praprot na Kovku, letnem taborjenju, zimovanju in še bi lahko naštevali. Rutke označujejo starost posameznega člana. Najmanjši nosijo rdeče rutke, imenujemo jih medvedki in čebelice, od 5. razreda dalje so gozdovniki in gozdovnice z zeleno rutko. Sledijo jim popotniki z modro, raziskovalci z oranžno in grče z vijolično rutko.

Vendar smo taborniki več kot samo uniforma. Pri tabornikih želimo v manjših skupinah, ki jih imenujemo vodi, otrokom spet približat že skoraj pozabljene vrednote. Naravo in preživetje v njej, raziskovanje in opredeljevanje do modernega načina življenja, spoštovanje drugih, ohranjanje otroške radovednosti, pripravljenost na učenje in izzive življenja. Srečujemo se enkrat tedensko na vodovih sestankih in želimo čas, ki nam je na voljo kar najbolje izkoristit v prijetni družbi vrstnikov, se zabavati in pozabiti na skrbi. Vsak vod vodi vodniki, ki je le nekaj let starejši od članov, to je pomembna značilnost skavtske metode.

Zaključek celoletnega dela tabornikom predstavlja taborjenje, vmes pa se pozabavamo na zimovanjih, izletih skupaj s starši, taborniških tekmovanjih, mnogobojih in pohodih. Taborniki iz rodu Mladi bori domujemo v Hiši mladih, kjer potekajo tedenska srečanja vseh članov. Naš drugi dom pa je na Kovku, v prenovljenem taborniškem domu, kjer se odlično počutimo.

Email

Prijavi se na
e-obvestila

Izpolni podatke v spodnjem obrazcu!

Sklop*:

0 + 3 =